hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon fotograf gherla dej cluj craciun

galgoczy sculptura parc gherla

Unii cu munca, alții cu distrugerea – sculpturile din parcul mare, ținta atacatorilor – FOTO

Mai multe sculpturi în lemn din copacul mare, realizate de meșterul Ioan Galgoczy, au fost distruse în ultima perioada de necunoscuți.

Furtuna care a făcut prăpăd în luna septembrie în parcul mare și care a pus la pământ zeci de copaci, unii vechi de peste 100 de ani, a lăsat în urmă trunchiuri sfârtecate și rădăcini scoase din pământ.

Imaginația de care da dovadă sculptorul din Gherla, devenit vedetă națională după apariția la emisiunea TV „Românii au talent”, a fost pusă la lucru și în scurt timp, meșterul Galgoczy s-a apucat serios de lucru. Numai că, tot în scurt timp, munca sa a fost batjocorită de unii certați cu bunul simț.

O broască țestoasă, sculptată la aleea principala, în apropiere de fântână, a rămas fără cap, după ce acesta a fost rupt de un trecător.

foto: broasca țestoasă, înainte și după atac

broasca sculptata copac lemn gherla

broasca sculptata gherla decapitat

O bufniță a fost furată cu totul, iar un cap de cal cioplit într-un trunchi, a fost tăiat cu securea.

Lângă lacul de agrement, niște căluți sculptati au fost tăiați cu un fierăstrău. În acest caz, meșterul bănuiește că autorul ar fi un localnic din apropiere, care și-a făcut rost astfel de câteva bucăți de lemne pe iarnă.

Cu alte cuvinte, o muncă de zile întregi, pentru frumusețea parcului, făcută cu mult suflet, distrusă de inconștienți.

Meșterul spune că îl doare inima când vede aceste distrugeri și nu înțelege ce pot avea unii oameni cu niște bucăți de lemn nevinovate, care au prins chip și dau farmec parcului.

   veverita sculptata copac parc gherla

Si totuși, sculptorul nu se da bătut și își continuă misiunea artistică. Are în lucru alte și alte lucrări, iar o rădăcină uriașă de copac, scoasă din pământ de vijelie, aflată tot lângă aleea principala, ar putea fi transformată în curând într-o lucrare spectaculoasă.

Dupa mai multe insistențe, a primit sprijin și de la primărie pentru munca sa. Pe lângă aceasta, ar avea nevoie și de doi-trei voluntari, care să îi dea o mâna de ajutor.

Cei interesați îl găsesc pe meșter mai toată ziua în parcul mare, zornaind cu drujba printre copaci, neobosit în a ghici noi figuri din lemn. Satisfacția lui? Bucuria copiilor, care rămân fascinați în fața aparițiilor de poveste.

sus(40)jos(4)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

3 comentarii

  1. Precis o gherleancă focoasă și-a luat acasă caPU LA broască, că tare frumos și nimerit era. Mai era și MOCA pe deasupra. :D

    sus(15)sus(6)
  2. Un proiect pentru amplasarea de camere video in parc ar fi util, zic eu. In felul acesta protejam si bunurile, se pune accent si pe siguranta cetateanului si in plus nici nu ne batem joc de munca domnului Galgoczy. Ce spuneti domnilor consilieri ? Daca ramaneti pasivi la cele intamplate, sunteti la fel de vinovati ca cei care au distrus sculpturile

    sus(28)sus(3)

Lasă un răspuns