irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
jocu la sura gherla

Un oaspete japonez la sărbătoarea „Jocu’ la şură” – VIDEO

La sfârşitul săptămânii trecute, în parcul mare al municipiului Gherla parcă trăiam în alte vremuri, nu în secolul XXI. Muzica şi portul oamenilor care au asaltat frumosul local al Grădinii de vară ne trimitea la timpurile când folclorul original era la modă.

Nu întâmplător, bătrânii care au trecut pe aleile acestei oaze de linişte mai vărsau o lacrimă şi se uitau miraţi la defilarera interpreţilor şi jucăuşilor care au evoluat pe terasa.

Ideea referentului Casei de Cultura, Constantin Istici, a a fost de a revigora vechile obiceiuri, tradiţii şi datini populare de altă dată. Titlul reprezentaţiei „Jocu la Şură” a sugerat din plin scopul acestei mari sărbători a cântecului, jocului şi portului popular românesc.

A fost o paradă de excepţie, unele costume purtate participanti având vechime de peste 100 de ani, scoase din lazile de zestre. Au fost multi oaspeţi sosiţi la eveniment îmbracati in costume populare, unele mai vechi, altele mai noi, procurate pentru această ocazie.

Organizatorii s-au străduit să ofere un program muzical cu un repertoriu de excepţie, iar mulţi au adus clipe de satisfacţie şi mulţumire spontana, pur şi simplu ridicându-se de la masă şi luând microfonul în mână. Unii au şi refuzat microfonul, spunând că în „şură” altfel se cânta şi se juca.

Atmosfera a fost creată de aceşti vechi cîntăreţi şi dansatori, care ar fi continuat cântecul până a doua zi, dar şi aşa jocul s-a încins până aproape de miezul nopţii, fiind angrenaţi în el şi mesenii.

Timpul a ţinut cu participanţii, o vreme splendidă de vară a însoţit repertoriul abordat de mesagerii folclorului nostru.

Cu toţii s-au străduit să reamintească cum a fost pe vremuri duminică la „Jocu’ la Şură”, cum petreceau oamenii de la ţară.

Formaţiile şi tarafurile care au fost în prim plan la această manifestare în premieră la Gherla: Grupurile instrumentale tradiţionale „Trio Transilvan”, „Tradiţii” (primaş inegalabilul Mihai Zegrean), Trioul „Ardealul” condus de Emil Mihaiu, cunoscutul ceteraş Siminic Bob, interpreţii de muzică populară (horitorii) Vasile Soporan, care la 82 de ani a cântat ca în tinereţe, Traian Balcău, Gheorghe Cesărean, Iacob Morar, Emil Moldovan, Victoria Roman, Teodorica Leaş, Grigore Sâmboan, Irimie Perşa (fluier), grupurile folclorice tradiţionale de horitori şi jucăuşi: „Tradiţii” al familiei Zegrean-Istici şi „Jucăuşii de la Orman”. Cea mai mică interpretă a fost speranţa muzicii populare, Larisa Gurzău, în vârstă de 10 ani. Chizeşul petrecerii a fost umoristul şi starostele Gligor Bercea, zis Guţă.

S-au acordat premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuş”, Cele mai frumoase costume populare (bărbătesc şi femeiesc)”, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular” „Cel mai bun horitor/horitoare” şi „Cel mai bun povestitor umoristic”.

Cu ocazia evenimentului a fost amenajată expoziţia etnografică realizată de Muzeul „Poarta de su’ Feleac”- Gheorghe Căpuşan. Din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, managerul Marinela Zegrean Istici a înmânat tuturor participanţilor diplome, iar iniţiatorul şi coordonatorul de proiect, Constantin Istici, care a prezentat istoricul fiecărui interpret şi grup folcloric, a mulţumit tuturor pentru programul de înalt nivel artistic.

jocu la sura gherla

O prezenta inedita a fost un japonez, Norio Inagaki, care a filmat această inedită sărbătoare folclorică, la care au luat parte cateva sute de gherleni şi clujeni.

Această frumoasă sărbătoare folclorică a fost organizată de Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură, Ansamblul „Zestrea”, Grupul folcloric „Tradiţii” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Societatea Cooperativă-Oraş Gherla.

Aşteptăm cu nerăbdare şi ediţia următoare, simţim nevoia reîntâlnirii cu purtătorii folclorului original, până când mai avem cine să-l îmbrăţişeze.

Szekely Csaba

video: imagini de la sarbatoare

src=”https://www.gherlainfo.ro/cine-sunt-premiantii-la-jocu-la-sura/

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns