hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

masaj salon gherla farcas simona dej clujochelari vedere gherla gama optic dej cluj

locuri de munca vanzator inghetata alpin gherla dej cluj

targ miei gherla

Târg de miei de Paşte – cum s-au trecut în prima zi şi de ce e mai bună carnea de la târg decat cea de la magazin – VIDEO

Oborul de la marginea oraşului şi-a redeschis porţile, după o pauză destul de lungă. Vineri dis-de-dimineaţă, zeci de crescători, veniţi de la Sic, de la Săcălaia, Buneşti sau de la Taga, au umplut târgul.

Preţurile au fost de 7-9 lei/kilogramul de miel viu, pentru ţurcane. Un crescător venit de la Sic spune că e singurul care mai creşte ţigaie românească şi a vândut mieii cu 10 lei/kilogram.

Oamenii au venit la târg şi au avut de unde alege. Producătorii au avut o oferta largă şi s-ar fi bucurat să vândă şi mai mult, însă au fost nevoiţi să se întoarcă cu o parte din miei acasă. Mai au o şansă sâmbătă, când e a doua zi de târg.

Mulţi cumpără de la crescători particulari, de acasă de la ei şi nu mai ajung la târg”, a explicat un crescător de la Buneşti. Alţii au cumpărat carne de miel direct din magazinele din oraş. „E păcat, pentru că produsul sănătos e aici, la târg. În magazine carnea e tratată”, spune un alt vânzător.

Crescătorii cu vechime cred că ar fi fost bine să mai existe un abator la Gherla. „Pe vremea lui Ceauşescu, aici se creşteau oile, aici se tăiau, aici se vindeau. La fel şi porcii, şi vacile. Acum se face târg o dată pe an, iar oamenii cumpără de la supermarket o carne injectată cu tot felul de soluţii şi apoi se miră că se îmbolnăvesc. Era mai bine înainte, lumea ştia ce cumpără. Dacă intri la magazin, cumperi doar otrăvuri. In ziua de azi mai găseşti mâncare sănătoasă doar pe vârful muntelui!„, spune un crescător de la Sic, de 80 de ani, care a dus tradiţia mai departe în familie.

În incinta oborului a fost redeschis şi punctul de sacrificare.

Odată cumpărătura făcută, vor intra în acţiune gospodinele. Carnea va fi pregătită pentru delicatesele de pe masa de Paşte: speciala ciorbă de miel, fripturi, grătare şi desigur, nelipsitul drob.

video de la târg, în continuare

sus(14)jos(22)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns