revelion 2020 gherla dej cluj crystal ballroom pret
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca sofer mariflor gherla dej cluj cabinet orl gherla dej cluj revelion 2020 gherla dej cluj al kimbo pret locuri de munca angajare gherla dej cluj bontida service facturare
armeni gherla sf grigore luminatorul

Sf Grigore Luminătorul – comunitatea armenească la ceas de sărbătoare – FOTO+VIDEO

Tradiţionala sărbătoare anuală “Sfântul Grigore Luminătorul” a adunat sambata la Gherla comunitatea armeneasca din oras, dar si din tara si de peste hotare.

Dominând peisajul urban al oraşului construit în stil baroc chiar de armeni, monumentala Catedrală armeano-catolică Sfânta Treime, cu hramul secundar Sfântul Grigore Luminătorul, este în strânsâ legătură cu istoria armenilor aşezaţi în cea de a doua jumătate a secolului al XVII-lea pe meleagurile noastre.

Biserica este monument istoric de valoare națională și universală, vizitată an de an de turişti din ţară şi străinătate. Catedrala este renumită şi prin pictura “Coborârea lui Isus de pe Cruce”, expusă într-o capelă alăturată altarului şi care şi în weekendul trecut s-a bucurat de mulţi admiratori, sosiţi în urbe cu ocazia marii sărbători ai comunităţii armeneşti locale.

Evenimentul a fost onorat şi în acest an de ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, de preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, intampinati de primarul Ioan Neselean.

Liturghia a fost oficiată de preotul paroh al Catedralei Armeano-Catolice Msgr. Szakács Endre alături de un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr.Jakubinyi György. Cuvântul Domnului a fost rostit în acest an de pr. Hurgoi János din Alba Iulia.

În cadrul slujbei a cântat corul mixt al lăcaşului de cult, condus de Molnár Anna, iar piesa “Ave Maria” a fost interpretată de solista Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca, Kirkósa Júlia, cu origini din Gherla, care de 25 de ani participă la marea sărbătoare a armenilor gherleni.

galerie foto: imagini de la eveniment

galerie foto gherlaLa întâlnirea de după slujbă a fost servită tradiţionala supă de hurut pregătită de harnicele gospodine, dar nu au lipsit de pe masă specialităţi ale artei culinare armeneşti din Gherla.

La sediul filialei Gherla a Uniunii Armenilor din România de pe strada Ştefan Cel Mare a avut loc vernisajul de pictură al artistului armean Karácsony Ernő. Cu acest prilej a avut loc şi un moment artistic, susţinut de actriţa Teatrului de Nord Satu Mare, László Zita, acompaniată la orgă şi flaut de Hencz József, respectiv Hencz Márk.

Seara, în catedrală, melomanii au asistat la concertul cu lucrări din repertoriul liturgic al Bisericii Armene prelucrate pentru orgă, susţinut de artistul Adrian Irinel Aciobaniţei din Bacău.

Amfitrionul acestei sărbători a fost preşedintele filialei Transilvania Nord a UAR, Ioan Esztegar, sufletul activităţii organizatorice ale comunităţii armeneşti din localitate, care s-a asigurat că toţi oaspeţii s-au simţit bine la Gherla.

Szekely Csaba

Sărbători armeneşti la Gherla de-a lungul timpului – GALERIE FOTO

sus(16)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestely

Lasă un răspuns