irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
armeni dumbraveni

Sarbatoare armeneasca la Dumbraveni, cu participare gherleana

Orăşelul sibian Dumbrăveni a găzduit, la sfîrşitul săptămanii trecute, unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa locuitorilor aşezării de pe Tîrnave. Hramul Bisericii Armeano-Catolice „Sf.Elisabeta” din centrul localităţii a adunat peste 500 de oaspeţi sosiţi aici din toate oraşele ţării unde trăiesc armeni, adică din Bucureşti, Constanţa, Tîrgu Ocna, Gherla, Gheorgheni, Miercurea Ciuc sau Mediaş. A participat şi o mică delegaţie a Armenilor Maghiari din Budapesta, condusă de dr. Issekutz Sarolta. A fost marea sărbătoare a comunităţii armeneşti din Dumbrăveni – mică, dar deosebit de ambiţioasă, punctul central constituindu-l slujba religioasă desfăşurată în impozantul lăcaş de cult şi oficiată de preotul Bisericii Armeneşti Gherla, Mrs. Szakács Endre. Evenimentul a fost onorat de episcopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, de senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România şi de primarul oraşului Dumbrăveni, doamna Georgeta Irimie. Cuvantul Domnului a fost rostit în acest an de preotul Bisericii Romano Catolice II Sibiu, Biró Nándor.

În cadrul ceremoniei religioase au cîntat corurile reunite ale Bisericii Armeneşti Gherla şi Bisericii Romano-Catolice din Mediaş dirijate de prof. Săcălean Tünde. La sfîrşitul slujbei, în piaţa centrală a oraşului s-a desfăşurat o procesiune la care au participat şi foarte mulţi locuitori ai urbei sibiene, veniţi la biserică cu flori şi închinandu-se în faţa protectoarei acesteia, Sfînta Elisabeta, scrie ziarulfaclia.ro.

foto: ziarulfaclia.ro

Lăcaşul de cult sărbătorit în weekendul trecut are hramul Sfînta Elisabeta, statuia acesteia fiind purtată pe braţe de un grup de tinere pe străzile Dumbrăveniului, îmbrăcate în straie festive. Este o tradiţie încetăţenită de cîţiva ani, cînd la 15 august sute de credincioşi se adună în frumoasa biserică – monument istoric, ce domină piaţa principală a oraşului. Biserica a fost construită din banii donaţi de armenii stabiliţi la sfîrşitul secolului al XVII-lea în această localitate. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 22 iulie 1766. Construcţia ei a durat aproape 17 ani, pînă în 19 iulie 1783. Interiorul bisericii, cu numeroase altare, a fost finalizat abia în 1791, cînd la 29 iunie lăcaşul de cult a fost sfinţit. Biserica e construită în stil baroc pur, din piatră de granit şi din cărămidă. Lucrările au fost conduse de maeştrii constructori Chindea Francisc şi Ibeslach Anton. Deasupra impunătoarei intrări în biserică se află inscripţia: ‘’Lui Dumnezeu şi protectoarei sale Elisabeta a construit ginta armeană’’. În anul 1927 o puternică furtună a dus la căderea turnului din dreapta şi a luat şi cea mai mare parte din acoperiş. Acoperişul a fost reparat, dar biserica şi în prezent are doar un singur turn.

Programul manifestărilor religioase şi culturale organizate de comunitatea armenească din Dumbrăveni a mai inclus un reuşit concert de muzică veche, inclusiv muzică veche armenească, susţinut în după-amiaza de vineri de cunoscutul Ansamblu “Flauto Dolce” din Cluj-Napoca, sub direcţia artistică a lui Majó Zoltán, alături de care s-au mai aflat Szabó Mária, Miklós Noémi şi talentata soprană Mihaela Maxim.

La sfarşitul concertului, la care au asistat peste 300 de melomani, artiştii clujeni au prezentat şi cateva cantece tradiţionale armeneşti din Transilvania. Tot la partea culturală amintim şi expoziţia de grafică ”Eternitatea pietrei” a artistului plastic Ion Petru Pop, deschisă la Centrul “Apafi”. Marera sărbătoare creştină de la Dumbrăveni s-a încheiat cu o masă comună, ce a avut loc în ambianţa plăcută a modernului restaurant “Baum”, unde s-au depănat multe amintiri despre trecutul istoric al comunităţii armeneşti locale.

Reprezentanţii comunităţii armeneşti din municipiul Gherla, în număr de peste 50 la Dumbrăveni, au fost conduşi de ing. Ioan Esztegár, preşedintele filialei Transilvania Nord a UAR.

angajare loc de munca sofer distributie gherla dej cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns