hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon fotograf gherla dej cluj craciun

consul cluj gherla teka

Revoluţia din Ungaria din 1956 în expoziţie foto la Fundaţia Teka. Breşa de dincolo de „cortina de fier”

În sala de conferinţe a Fundaţiei Culturale „Téka” a avut loc pe 7 martie vernisajul expoziţiei foto „Pentru libertate şi independenţă”, dedicată comemorării revoluţiei din Ungaria din anul 1956.

Dramatismul acelor zile este surprins în fotografiile prezentate publicului gherlean. Vizitatorii pot vedea peste 20 de panouri cu imagini şi explicaţii.

revolutie ungaria 1956

Manifestarea culturală a fost deschisă de consulul Albertné Simon Edina din partea Consulatului Ungariei de la Cluj-Napoca. După ce a rememorat semnificaţia istorică a revoluţiei, aceasta a făcut o succintă analiză a lucrărilor expuse, o adevărată trecere în revistă a manifestaţiilor de stradă din acel an, soldate cu victime. A fost scos în evidenţă rolul social şi politic al evenimentului sângeros din ţara vecină în istoria poporului maghiar, greu încercat în acele zile.

La vernisaj a fost prezent şi un grup de elevi de la liceul cu predare în limba maghiară.

Expoziţia de la sediul Téka de pe strada Mihai Viteazu nr. 39 este deschisă până în luna aprilie 2017.

Szekely Csaba

foto: Fundatia Teka

La finalul celui de-al doilea razboi mondial, liderii SUA, Marea Britanie şi URSS au stabilit sferele de influenţă ale marilor puteri în Europa. România, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Polonia şi Germania de Est erau partea de pradă care a revenit Uniunii Sovietice.

In 1949 s-a înfiinţat alianţa militara N.A.T.O., din care făceau parte ţările occidentale, cu scopul declarat de a asigura securitatea membrilor în faţa unui atac din est.

cortina de fierIn 1955, când se alătură la N.A.T.O. şi Germania de Vest (RFG), apare şi reacţia sovietică la alianţa nord-atlantică: Pactul de la Varşovia, la care aderă ţările de sub mantia groasă a URSS.

Cele doua zone militare sunt separate de aşa-numita „cortină de fier”, fiind marcat astfel începutul „războiului rece”.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva influenţei sovietice şi a conducerii de la acea vreme a început în ziua de 23 octombrie. Nemulţumiţi de conducerea pro moscovită a ţării, studenții au declanșat o demonstrație, care s-a transformat în revoluție violentă. Aceasta a fost înăbuşită pe 10/11 noiembrie, după invazia tancurilor sovietice.

România a dat semnalul împotriva U.R.S.S. în 1968, după invadarea Cehoslovaciei. Nicolae Ceauşescu a devenit atunci peste noapte simpatia numărul 1 a occidentului, care vedea în liderul de la Bucureşti provocatorul unei rupturi serioase în blocul comunist. Insă istoria mai avea multe de spus.

sus(10)jos(3)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns