locuri de munca gherla dej cluj avertis tamplar mobila muncitor

locuri de munca gherla dej cluj ch industrial umerase angajare secretara

locuri de munca gherla dej cluj asistent medical stomatolog dentist

hayak cafenea pub club gherla dej cluj fastfood orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

locuri de munca gherla angajare dej cluj consultant vanzari optica medicalalemne de foc vanzare gherla dej cluj

feorterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita bucuresti

razboi rece

‘Razboi rece’ primarie – spital. Scopul final? VIDEO

Pana la inceputul anilor ’90, Razboiul Rece s-a desfasurat silentios, dar dur, cu motoarele turate la maxim, intre tarile despartite de Cortina de Fier.  Timp de 45 de ani, URSS si Occidentul au tinut garda sus, pana cand vantul schimbarii a doborat atat cortina, cat si mentalitati ce pareau sa dureze vesnic. Tot un razboi, si tot rece, pare sa se desfasoare si la Gherla in ultimul an, intre doua institutii esentiale pentru oras: primaria si spitalul.

PRIMARUL

Inca de la numirea sa in functie, in iunie 2012, primarul Marius Sabo s-a declarat impotriva cheltuirii iresponsabile a banului public, acuzand mai mult sau mai putin voalat fosta administratie. Afirmatiile sale, repetate des in campania electorala,  au fost urmate de masuri. Vantul schimbarii a adiat racoros peste Gherla, iar la mici rafale au inceput sa cada capete. In ultimul an fost numiti oameni noi in mai multe functii de conducere din institutii publice. Au fost si cazuri in care s-au facut sesizari la politie, urmate de cercetari ale organelor abilitate.

La inceputul anului 2013, de la primarie s-a alocat suma de 150.000 de lei din bugetul local pentru spital, in conditiile in care se solicitase un necesar de 350.000 de lei, pentru functionarea in bune conditii. Banii insa nu au ajuns nici pana astazi in conturile spitalului. In acelasi timp, in cursul anului, mai multe comisii ale primariei au efectuat controale la spital, soldate cu verdictul “totul OK”. In luna august a acestui an, primarul a justificat nealocarea banilor prin faptul ca managerul spitalului nu a depus raportul de activitate. O alta nemultumire a executivului ar fi si aceea ca nu a fost acceptat la sedinta consiliului de administratie al spitalului: “Am cerut consiliului de administratie al spitalului sa fiu prezent la sedinta lor, insa cererea mea a fost refuzata“, spune primarul Sabo. “Au ceva de ascuns?


SPITALUL

Fara banii de la bugetul local, spitalul din Gherla s-a vazut nevoit sa taie din cheltuieli, iar primii afectati au fost angajatii, care au ramas fara bonurile de masa. In momentul actual, exista intarzieri la plata unor furnizori, din lipsa fondurilor. In acelasi timp sunt amanate lucrarile de reparatii la acoperisul cladirii. Peste toate, spitalul este programat pentru acreditare, lucru de care depind banii acordati de Casa de Sanatate. Criteriile de indeplinit sunt insa imposibil de realizat fara bani. Ajuns cu cutitul la os, spitalul inainteaza cea mai recenta estimare: in prezent are nevoie urgenta de 250.000 de lei, din care 150.000 cei alocati prin buget, dar blocati, plus inca 100.000 de lei.

In sedinta consiliului local de la sfarsitul lunii septembrie 2013, primarul si consilierii au luat la cunostinta de o informare din partea conducerii spitalului, in care se arata:

In sedinta Consiliului Local din luna februarie 2013 v-am prezentat un necesar de finantare a Spitalului Municipal Gherla pentru derularea in bune conditii a activitatii. Suma solicitata a fost de 350.000 lei din care prin bunavointa dumneavoastra  ni s-a aprobat 150.000 lei.
Spitalul Municipal Gherla  are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Cluj ca de altfel toate spitalele din judet ce acopera necesarul de finantare pe primele 9 luni si aproximativ 20% din luna octombrie 2013. La intalnirile avute cu reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Cluj si Directiei de Sanatate Publica Cluj ni s-a alocat o suma posibil de contractat pentru trimestrul IV al anului 2013. Din analiza financiara documentata, verificata si recunoscuta a fi necesara de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Cluj si Directiei de Sanatate Publica Cluj, spitalul ar mai avea nevoie in situatia finantarii integrale de catre Casa de Asigurari de Sanatate Cluj inca de 100.000 lei pentru supravietuire. Aceasta situatie a fost prezentata si in sedinta din 12.08.2013 domnului prefect prof. dr. ing. Vuscan Gheorghe.
Acesta este motivul pentru care va solicitam sprijinul de a aproba aceasta suma minim necesara pentru a ne descurca in acest an greu, la rectificarea bugetara.
De asemenea va rugam sa ne sprijiniti in deblocarea fondurilor aprobate in valoare de 150.000 lei si virarea lor spre spital. Aceasta suma fiind aprobata a fost inclusa in bugetul de venituri si cheltuieli, Spitalul Municipal Gherla si-a angajat cheltuiala pe aceasta suma si acum ne aflam in situatia de a avea facturi restante peste termenele de plata care ar fi acoperite integral de suma aprobata.
Asa cum stiti spitalul este programat de CONAS la vizita in vederea acreditarii si trebuiesc indeplinite anumite cerinte in acest sens. Ne aflam in situatia  ca din lipsa fondurilor pe care noi am mizat sa nu le putem indeplini.
Neindeplinirea criteriilor de acreditare nu este din vina managementului institutiei.
Nu poti realiza niste cerinte si standarde cand nu ai si resursa financiara ce implica realizarea lor.
Daca un spital nu-si indeplineste standardele de acreditare nu va fi acreditat. Acest lucru duce dupa sine, conform legii, ca si Casa de Asigurari de Sanatate Cluj nu va incheia contract cu spitalele neacreditate.
Va rugam sa ne sprijiniti ca acest lucru sa nu se intample.
Avand in vedere ca exista posibilitatea unei rectificari pozitive va rugam sa luati in calcul si solicitarea noastra de aprobare a suplimentarii finantarii cu 100.000 lei dar si deblocarea fondurilor sumei aprobate de 150.000 lei.
Avem incredere in judecata dreapta si nepartinitoare a membrilor Consiliului Local , oameni integri care vor bunastarea urbei care i-a ales sa-i reprezinte.
Domnilor Consilieri va rugam sa NU acceptati ca Spitalul Municipal Gherla, spital care este necesar comunitatii sa nu supravietuiasca, ar fi pacat pentru toata munca de pana acum si de profesionistii pe care am reusit sa-i avem in colectivul de medici.
Va multumim de sprijinul pe care ni l-ati acordat pana acum si speram in rezolvarea favorabila a demersurilor noastre.

Informarea este semnata de managerul spitalului, Turdeanu Stef Liana, de directorul economic Vlad Barbos si de directorul medical Rotaru Daniel.

Managerul Turdeanu Stef Liana are o activitate indelungata in fruntea spitalului Gherla, chiar daca regimurile politice s-au mai schimbat.  Numirea sa a fost facuta in urma unui concurs, iar mandatul acesteia se incheie la inceputul lunii martie 2014.

Intr-un interviu pentru Gherla INFO, directorul economic al spitalului, Vlad Barbos a raspuns catorva intrebari legate de tensiunile dintre primarie si spital, dar si despre scopul acestora: “Este posibil sa se urmareasca schimbarea conducerii spitalului“, spune Barbos. “Am avut controale peste controale. Domnul primar a refuzat sa acorde pana in prezent bani spitalului, pe motiv ca managerul nu si-a depus raportul de activitate. A fost depus si acest raport, iar acum asteptam sa vedem ce urmeaza. Daca pana in prezent spitalul din Gherla a fost pe lista neagra a desfiintarilor si s-a reusit cu mari eforturi mentinerea acestuia in functiune, ar fi pacat sa-i punem noi lacat, pentru ca nu se dau banii necesari. Suntem singurul spital din tara in aceasta situatie!”.

FINALUL, PE RITMURI DE “WIND OF CHANGE”

Directorul economic Vlad Barbos, reprezentant al consiliului local Gherla in consiliul de administratie al spitalului, si-a depus de curand demisia din consiliul de administratie “in urma unei negocieri politice, deoarce s-au facut cateva presiuni“, dupa cum spune acesta. Vlad Barbos este si consilier PD-L, prins asadar in “razboiul rece”.

In luna octombrie vom debloca suma de 150.000 de lei spre spital“, a declarat primarul Marius Sabo in urma cu cateva zile. Intre timp, spitalul are nevoie de si mai multi bani, de care depind acreditarea unitatii si implicit, sustinerea financiara din partea Casei De Sanatate.

Vantul schimbarii bate in continuare, iar finalul s-ar putea sa fie surprinzator, la fel ca la caderea Cortinei de Fier, in ’89.

 

sus(0)jos(0)
loading...

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylocuri de munca gherla iclod fundatura angajare ferma salariu

laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefonapartament vanzare bloc gherla dej cluj telefon

6 comentarii

 1. Domnilor si putinelor Doamne din CL
  Ati politizat la maxim o problema importanta a MUNICIPIULUI , fara un Spital corespunzator ( ceea ce nu este cazul )nu mai suntem decat un ORAS...
  Va reamintesc ca Primarul a fost ales de catre oamenii care au votat... consilierii, toti, au fost pe liste si pe val, au depins de partide, la discretia grupurilor de interese locale....
  De ce nul-ati lasat pe Primarul nostru la Sedinta voastra ? ce aveti de ascuns ? Nu va controleaza nimeni....incredibila democratie..
  Propun restructurarea masiva a spitalului pana la aplicarea unei strategii care sa prevada un Spital nou, dotat la zi, public privat chiar privat, oricum cu management privat, modern....

  sus(0)sus(0)
 2. nu l-au lasat pentruca s-a dorit neaparat schimbarea de la inceput fara sa conteze neaparat o eventuala lipsa de management,doar asa ca sa-si puna omul sau,nu putea sa astepte macar pana in 2014 !

  sus(0)sus(0)
 3. Felicitări gherlainfo pentu articol,mai ales că o dezbatere publică pe această temă este necesară.Pe mine nu mă miră atitudinea primarului,ea face parte din strategia ,,Un nou primar,o nouă atitudine",sloganul de campanie electorală,uitând să specifice ce atitudine,alegătorii în naivitatea lor crezând că este vorba despre una constructivă și productivă pentru oraș.Până acum,din păcate și-au rezolvat doar oamenii în diferite funcții,finanțare pentru oraș nevenind nici de la guvern nici de la consiliul județean,noroc că au rămas multe proiecte în derulare.Dacă primarul are aceeași atitudine și în relația cu cele două înstituții cum o are față de spital,nici nu mă mir.

  sus(0)sus(0)
 4. pana acum O noua Marie cu aceeasi palarie,in asta consta la romani Schimbarea,vom avea un rezultat nu in 20 de ani cum spunea Brucan ci poate daca cometa ISON ne va scutura creierii!!!

  sus(0)sus(0)
 5. M-ar surprinde neplacut primarul Sabo, incat sa-si treaca in palmares desfintarea spitalului ''municipal'' Oare, sa fie atat de prost? 😥

  sus(0)sus(0)
 6. dac nici pentru spital nu sunt bani .atunci unde sunt bani locuitorilor acestui oras care platesc taxe la primarie.pentru spital nu sunt bani,pentru asfaltat strazi nu sunt bani,pentru sport nu sunt bani ..ma intreb unde sunt bani ...nostriiiiiiiiiiiii.....

  sus(0)sus(0)

Lasă un răspuns