hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj locuri de munca angajare ferma vaci muls fundatura iclod gherla dej cluj

manastire mintiu gherlii

Pelerinaj și hram la mănăstirea Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

Crucea, semn de jertfă și de biruință, a fost cinstită în Eparhia de Cluj-Gherla, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie 2017, prin pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Mintiu Gherlii, a părinților și fraților Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), ordin care în acest an celebrează Jubileul Sfântului Iosafat, la 400 de ani de la atestarea documentară, anunță bru.ro.

Programul a cuprins procesiunea de la capela din Mintiu Gherlii până pe deal, la mănăstire, la care au venit și în acest an peste 200 de credincioși, împreună cu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, preoți – între care pr. vicar general, vicari, consilieri eparhiali, protopopi, parohi, surori din OSBM cu maica Marcela superioară provincială și surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Pr. ieromonah Ioan Laurian Daboc, Superiorul Provincial OSBM, a purtat și o prețioasă relicvă a Sfintei Cruci a Domnului, pe acest drum, presărat, prin grija părinților OSBM, cu troițe având încrustate stațiunile Căii Crucii. Au fost purtate în procesiune și moaștele Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Iosafat, care apoi, la finalul celebrării, au fost venerate de toți credincioșii. Episcopul și pelerinii au fost primiți la mănăstire, unde așteptau alte sute de persoane, care s-au unit în rugăciune la picioarele Crucii.

manastire mintiu gherlii

Un moment de un simbolism aparte a fost sfințirea crucii de lemn înălțată în curte și frumos ornamentată, la baza căreia este notat faptul că a fost înălțată „în memoria Episcopilor, călugărilor și credincioșilor martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică”. După rugăciunile rânduite, Episcopul eparhial a binecuvântat și sfințit acest simbol al credinței înaintașilor greco-catolici, semnul biruinței asupra oricărui rău, semnul puterii lui Dumnezeu și poarta spre mântuire. În aer liber, a fost celebrată și Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei «Buna Vestire» din Bistrița. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Florentin a prezentat câteva date din istoria Ordinului Bazilian, începând cu atestarea acestui ordin, din anul 1617, la care participa Sf. Iosafat și Mitropolitul vremii, și continuând cu drumul celor 400 de ani care au urmat.

Celebrarea a fost un prilej de a mai aduce mulțumire celor mai apropiați colaboratori, cărora Superiorul OSBM le-a fost oferit medalia jubiliară a Sf. Iosafat: mai întâi, pr. Virgil Florian, veteran între preoți, prezent la celebrare. O medalie a fost oferită lui Mureșan Mihai, „care este coordonatorul și inițiatorul multor activități frumoase și bune pentru mănăstirea călugărilor bazilieni, între care și crucea care a fost înălțată în curtea mănăstirii. El a ajutat în mod constant mănăstirea împreună cu un grup de credincioși.” Medalia i-a fost oferită în numele acestui grup de credincioși. Membrilor corului parohiei «Buna Vestire» din Bistrița le-a fost de asemenea conferită o medalie, semn de apreciere primit cu multă bucurie.

Semne de recunoștință, apreciere si mulțumire au fost oferite și din partea Episcopului eparhial pentru pr. protoegumen Laurian. I-a fost dăruită în primul rând o cruce, „care vine din Ierusalim, cu pământ din Țara Sfântă, care să îi fie alinare și bucurie în momentele dificile”. Un alt dar, a fost un volum a prof. Lucian Turcu, despre Arhidieceza Blajului, „o lucrare de referință pentru Biserica Greco-Catolică”. Preasfinția Sa a încheiat celebrarea prin cuvintele: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi de sărbătoare care ne amintește că este ziua în care înălțăm privirea spre Cruce, privind, nu atât la materia din care este făcută crucea, cât mai ales la Acela care s-a răstignit pe acest lemn, din iubire, pentru mântuirea noastră. Sunt sigur că Bunul Dumnezeu vă va răsplăti bunăvoința, dragostea și rugăciunile Dvs. Un cuvânt de mulțumire adresez tuturor” – a mai spus Preasfinția Sa.

În continuare Episcopul a acordat binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare cu ocazia Jubileului Bazilian, după care credincioșii au fost invitați să venereze relicva Sfintei Cruci împreună cu relicvele Sfinților Vasile cel Mare și Iosafat. A urmat agapa fraternă pregătită de părinții și frații bazilieni, ajutați de credincioși și de surorile OSBM, agapă la care au fost invitați toți cei prezenți.

OSBM are, în prezent, cinci mănăstiri: la Cluj, Visuia, Molișet, Prilog, și, cea mai recentă construcție, la Mintiu Gherlii.

foto: bru.ro

sus(3)jos(3)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns