hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata locuri de munca gherla dej gama optic angajare consultant vanzari

incendiu vegetatie pompier gherla hasdate

Păşunea de la Băiţa în flăcări. Vântul a dat mari bătăi de cap pompierilor

Seria incendiilor de vegetaţie continuă. Două echipaje de pompieri au intervenit joi după-amiază la Băiţa.

Alarma s-a dat prin 112 în jurul orei 13.30, iar o autospecială cu doi pompieri s-a deplasat pe o păşune de la marginea satului, înspre Orman, unde erau mai multe focare care ameninţau pădurea din apropiere.

Copleşiţi de situaţie, pompierii au chemat ajutoare. Inca un echipaj cu patru pompieri voluntari s-a alaturat intervenţiei de stingere a vegetaţiei uscate care ardea cu flăcări mari.

Operaţiunile de lichidare a incendiilor au fost îngreunate de vremea foarte caldă si de vântul puternic, care a reaprins de mai multe ori focul.

Abia după ora 16 s-a reuşit stingerea tuturor focarelor. Din aprecierile pompierilor de la SVSU Gherla, a fost cuprinsă de foc o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare.

In ce priveşte autorii incendierilor, aceştia nu au fost identificaţi. Oamenii aflaţi în zonă, localnici şi ciobani, au ridicat din umeri când au fost întrebaţi dacă ştiu cine a pus focul.

Amenzi pentru incendieri

Pompierii  le amintesc cetățenilor măsurile de prevenire ce trebuie respectate pe timpul lucrului cu focul deschis:
– nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– nu utilizați focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se va face în locuri special amenajate;
– cetăţenii se vor interesa în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se va face numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
– se va asigura supravegherea permanentă a arderii, iar jarul rezultat se va stinge.

De asemenea, cetățenii trebuie să știe că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

foto: arhiva

 

sus(2)jos(2)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

locuri de munca gherla dej cluj pufarom

Lasă un răspuns