hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

ochelari vedere gherla gama optic dej clujapartament vanzare gherla dej cluj

conte restaurant gherla angajare ospatar livrare la domiciliu

copac atac omida uscat

Omida păroasă a dudului face ravagii în Cluj. La Sânmartin copacii au rămas fără frunze

Mai multe livezi au fost distruse în ultimele săptămâni în judeţul Cluj de un atacator periculos. O omidă face prăpăd în culturile oamenilor. In urma sesizărilor, Oficiul Fitosanitar Cluj a emis o avertizare.

La Cutca, în comuna Sânmartin, un proprietar s-a ales cu livada de pruni prăpădită în urma atacului omizilor. Omul spune că aproape toţi pomii i-au rămas fără frunze. „Mi-au atacat prunii, aflaţi într-o livadă de la marginea satului, însă am auzit deja cazuri asemănătoare şi în sat”, spune el. „Ar putea fi aceeaşi omidă care a atacat şi în parcul din Gherla„, a mai adăugat el.

Din relatări rezultă că atacatorul s-a năpustit asupra prunilor, dar sunt cazuri de atacuri în livezi de meri şi chiar la nuci.

În urmă sesizărilor, Oficiul Fitosanitar Cluj a efectuat controale, stabilind că:

Condiţiile climatice din ultima perioada au favorizat apariţia şi dezvoltarea dăunătorului HYPHANTRIA CUNEA – omida păroasă a dudului şi a altor defoliatori, în plantaţiile de pomi fructiferi, arbori de aliniament, parcuri, arbori şi arbuşti ornamentali, în unele zone, localităţi din judeţ.

În avertizarea fitosanitară se precizează că se poate face combaterea tuturor defoliatorilor prin tăierea şi arderea cuiburilor cu omizi urmată de tratament chimic, folosind unul din produsele de protecţia plantelor: CALYPSO 480, SC– 0,02 %, FÂSTÂC 10 EC – 0,02 %, FURY 10 EC – 0,01 %, KARATE ZEON – 0,015 %, NOVADIM PROGRESS – 0,1%, PYRINEX 25 CS – 1, 5 l/ha măr; 1,0 l/ha la celelate specii.

In avertizarea oficiului fitosanitare se mai arată că

Momentul optim de aplicare a tratamentul T1 pentru larvele Hyphantria este “migrarea omizilor din cuiburi”.

Tratamentul se repetă după 7-10 zile, în funcţie de produsul folosit sau la reapariţia cuiburilor în coroană.

omida paroasa a duduluiTratamentul se aplică dimineaţa sau seara. În timpul zilei dăunătorii sunt puţin expuşi. Trebuie evitate orele zilei cu temperatura aerului peste 22 grade C (fotodegradarea este intensă).

La prepararea soluţiei se vor respecta instrucţiunile de folosire de pe eticheta produsului, urmărindu-se o îmbăiere cât mai bună a frunzişului arborilor sau pomilor. Duzele aparatelor de stropit trebuie să asigure o pulverizare fină şi uniformă.

Conform normelor Uniunii Europene privind ecoconditionalitatea, toate informaţiile privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către utilizatorii profesionişti vor fi completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor şi păstrate cel puţin 3 ani.

După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de trei ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului. Se vor respecta normele de tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Primăriile au obligaţia să afişeze buletinul de avertizare într-un loc accesibil pentru public.

Teoria conspiraţiei: cine sau ce omoară parcul din centrul oraşului

sus(0)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

coafor chirie inchiriat gherla dej cluj spatiu

Lasă un răspuns