hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata locuri de munca gherla dej gama optic angajare consultant vanzari

an scolar festivitati deschidere gherla scoala 1

Mai multe ONG-uri cer eliminarea slujbelor religioase la deschiderea noului an școlar

Reprezentanții mai multor ONG-uri au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, în care solicită Ministrului să oprească organizarea de slujbe religioase în incinta unităților publice de învățământ din România, atât la începerea noului an școlar, cât și pe întreaga sa desfășurare.

Semnatarii scrisorii deschise motivează că aprobarea de către directorii unităților publice de învățământ a oficierii slujbelor religioase și a altor servicii religioase reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conștiință și de religie și la educație, iar aceste fapte sunt sancționate penal prin prevederile art. 381 (2) din Codul penal.

”Școlile din România sunt frecventate de copii de care provin din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Prin urmare, organizarea unor slujbe religioase, preponderent ortodoxe, la debutul anului școlar nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală. Iar dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul. ” a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR.

”Pentru orice Ministru, și cu atât mai mult pentru Ministrul Educației, ar trebui să primeze interesul superior al copiilor și nu interesul Bisericii Ortodoxe sau a altor culte. Iar acest lucru poate fi demonstrat simplu, prin respectarea și aplicarea legilor în vigoare” a mai declarat Toma Pătrașcu.

Scrisoarea a fost semnată de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Umanistă Română, Asociația ACCEPT, Ateliere Fără Frontiere, ActiveWatch, Grupul CARE, Asociația Viitorul Tinerilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Asociația Sens Pozitiv, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, APADOR-CH, Societatea de Analize Feministe AnA, Fundatia United Way, Miliția Spirituală și CPE – Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

sus(34)jos(106)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

locuri de munca gherla dej cluj pufarom

5 comentarii

 1. Si eu doresc ca toate ONG-urile sorosiste si ateiste sa fie interzise pe teritoriul Romaniei. Cei de alta religie sau ateii nu sunt obligati sa asiste la slujba religioasa de deschidere a anului scolar.
  Voi astia de la Gherla Info adunati toate gunoaiele si ni le prezentati ca stiri, de parca nimic bun nu se mai intampla in orasul acesta, doar accidente, furturi, incendii, etc. Albinele cauta nectarul iar mustele rahatul.

  sus(136)sus(78)
  • ... batem mătănii şi ne facem cruci, noi ăştia care după ce alţii ne'au scăpat de Ceauşescu, l'am alungat pe rege şi l'am votat 90% pă Iliescu şi Securitatea, care ş'amu-i cam la conducerea tuturor instituţiilor (ş'a bisericii!...)... da' n'avem curaju' să îi întrebăm de ce încă nici o şcoală n'o gătat sălile, ograda şi gardurile, nu avem manuale, materiale didactice, de curăţenie şi întreţinere... şi încet-încet, nu mai avem nici minte...

   sus(65)sus(29)
 2. Prin eliminarea acestor slujbe religioase crestine din scoli,ramane loc pentru altceva similar.De exemplu slujbe islamiste.
  Si atunci o sa-si doreasca toti revenirea la slujbele crestine,chiar si ateii,dar nu o sa mai fie posibil.
  Islamistii te obliga sa te convertesti la islam,sau te decapiteaza.
  Am vazut (tv) ce se intampla la o primarie din Anglia unde a fost ales un musulman.Inaintea oricarei sedinte de consiliu,toti membrii,indiferent de religia ce o are,trebuie sa participe la o rugaciune islamista in limba araba.

  Nu va place crestinismul si rugaciunile crestine?...cred ca am explicat suficient de bine,acuma stiti ce va asteapta.
  Mare atentie ce va doriti.

  sus(127)sus(54)
 3. Slujbele ortodoxe nu au ce cauta in scoala!! O rugaciune de multumire ,un Tatal Nostru si directorul scolii poate sa spuna!!! Iar preotii de diferite confesiuni sa faca slujbe pentru tineret dupa festivitate ,fiecare la biserica lui!Dar primarii, consilierii locali,deputatii ce cauta in prezidiu la festivitatile de incepere si incheiere a anului scolar????

  sus(69)sus(73)

Lasă un răspuns