hayak cafenea pub club gherla dej cluj fastfood orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

masaj salon gherla farcas simona dej clujochelari vedere gherla gama optic dej cluj

la unguru gherla restaurant abonament meniul zilei telefon pretscoala soferi gherla promoauto dej cluj

haine copii magazin disney gherla salon gherla loc de munca dej cluj remodelare corporala

jocu la sura gradina vara gherla

„Jocu la Şură” – sărbătoarea folclorului tradițional

Chiar dacă vremea vechilor adunări duminicale din centrul satului sau în şura gospodăriilor pare că a trecut, la Gherla aceste frumoase tradiţii rurale sunt revigorate. De asta ne-am convins din nou duminică, când la Grădina de vară din centrul parcului mare a avut loc sărbătoarea cântecului, jocului şi portului popular românesc „Jocu la Şură” – Tezaure Umane Vii – ediţie specială – 10 ani de la intrarea României în Comunitatea Europeană.

Tot ce poate fi frumos şi tradiţional în satele noastre am revăzut cu ocazia acestei manifestări culturale. Formaţiile de jucăuşi care s-au perindat pe terasa Grădinii de Vară au readus în prim-plan jocul satului de odinioară, atât de original şi atrăgător, aşa cum s-a horit şi s-a jucat pe vremuri.  Am văzut şi lacrimi de bucurie în faţa bătrânilor care au demonstrat calităţi de horitori şi jucăuşi, unii trecuţi bine de 70 de ani.

Programul muzical pregătit de organizatori si coordonat de Constantin Istici în cele mai mici amănunte a fost susţinut de grupurile instrumentale „Trio Transilvan”: „Tradiţii” din Gherla  – primaş Mihai Zegrean şi „Zorile” din Mociu  – primaş Carol Ţuli, ceteraşii Iuliu Rostaş din Căşeiu şi „Tezaur uman viu” UNESCO – Alexandru Ciurcui-Şandorică din Soporu de Câmpie.

Au horit rapsozii declaraţi Tezaure umane vii – UNESCO Nicolae Piţiş din Lăpuş-Maramureş, Vasile Soporan din Frata, Teodora Purja şi Lenuţa Purja din Agrieş-Bistriţa Năsăud. Invitaţi speciali au fost Marc Anghel – rapsod-fluier, taragot, caval, tulnic, tilincă şi Constantin Istici – nai.

De mare succes s-au bucurat grupurile folclorice tradiţionale de horitori şi jucăuşi Hodăceana” din Hodac, județul  Mureş, „Tradiţii” al familiei Zegrean-Istici din Gherla şi Grupul Tradiţional „Zorile” din Mociu.

Pe lângă aceste grupuri folclorice au intrat pe scena amenajată în aer liber toţi acei spectatori care au demonstrat calităţi de horitori şi povestitori. Au fost destui amatori, majoritatea provenind din satele vecine.

Nici în acest an nu a lipsit expoziţia etnografică aparţinând colecţiei particulare a familiei Gurzău din Gherla, cu costume populare şi obiecte cu o vechime de peste o sută de ani. De asemenea, s-a remarcat expoziţia de cusături artizanale a meşterului popular Viorica Toşa din Bedeciu, judeţul Cluj.

Cu toţii au primit diplome pentru participare la acest mare eveniment artistic. Din Gherla au mai fost premiaţi soţii Ioan şi Gabriela Lobonţ, cea mai bună pereche de jucăuşi.

Cele câteva ore petrecute în compania acestor adevăraţi artişti a dovedit încă o dată că mai avem resurse în valorificarea folclorului original, iar la Gherla păstrarea acestor tradiţii se bucură de sprijinul unor oameni inimoşi şi pricepuţi.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură şi Ansamblul „Zestrea”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Szekely Csaba

foto: Facebook

sus(10)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

pufarom ghelra locuri de munca dej cluj angajare muncitor necalificat

Lasă un răspuns