taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
jocu la sura gherla gradina de vara dans popular

Jocu la şură – sărbătoarea folclorului tradiţional la Gherla – VIDEO

In ciuda vremii schimbătoare, amatorii folclorului din municipiul Gherla au luat cu asalt Grădina de Vară din mijlocul parcului, unde s-a desfăşurat duminica cea de a VII-a ediţie a Festivalului „Jocului la şură”, un eveniment folcloric cu mare priză la public. Am avut ocazia să vedem şi să admirăm formaţii de jucăuşi de mare valoare, care mai păstrează vechile obiceiuri şi tradiţii populare din zona Someşurilor şi a Câmpiei.

Organizată de Grupul Tradiţional al Zegrenilor, manifestarea artistică a reunit cele mai bune formaţii de păstrători ai folclorului original din zona noastră. Astfel, am avut pcazia să urmărim evoluţia grupurilor tradiţionale din Gherla, Orman, Cutca, Ceaba şi Mintiu Gherlii, ultima comună fiind reprezentată de dansatorii Ansamblului „Mugurii Mintiului”, condus de Simion şi Sanda Berchi. La fel, ne-au încîntat din nou talentaţii jucăuşi ai formaţiei „Dansatorii de pe Someş” îndrumaţi de Emil şi Geanina Bodea. Au mai dansat şi tinerii Ansamblului „ Valea Someşului”, pregătiţi de prof. Ovidiu Todea şi Ilie Ţegean.

galerie foto: imagini de la eveniment

galerie foto gherlaProgramul s-a încheiat cu evoluţia purtătorilor de tradiţii folclorice din satele Cutca şi Ceaba din comuna Sînmărtin, momente de înaltă ţinută artistică, fiind vorba de două grupuri de jucăuşi de mare valoare, cu o vechime de peste 50 de ani, laureaţi ai mai multor festivaluri şi concursuri naţionale. Până mai avem generaţia actuală de dansatori, avem şi continuitate în valorificarea datinilor populare. Din păcate, tineretul nu vine din urmă, sau cel puţin au alte gusturi şi preocupări artistice.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de taraful condus de Duţu Botiş, iar „cizeşul” reprezentaţiei a fost Grigore Zegrean. Trebuie amintit şi Ioan Zegrean, cu rol important în organizarea evenimentului.

Toată lumea prezentă la „Jocu’ la şură” a fost invitată să participe la o nouă sărbătoare a folclorului someşan, care va avea loc tot în organizarea „Grupului Tradiţional al Zegrenilor”  la Ceaba, cu ocazia Rusaliilor. Un nou prilej de a savura frumuseţea portului popular din împrejurimile Gherlii.

Szekely Csaba

video, în continuare

sus(9)jos(3)

Lasă un răspuns