hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata locuri de munca gherla dej gama optic angajare consultant vanzari

gulag conferinta gherla

Gulagul din închisorile comuniste, evocat în conferinţă la Gherla – VIDEO

Istoria nu se uită, ci se rememorează. Sunt evenimente din trecut care trebuie mentinute vii in randul generatiilor care vin. Tineretul de astăzi simte nevoia să facă cunoştinţă cu această temă sensibilă al anilor comunismului, îndeosebi cu Gulagul românesc.

In acest sens a avut loc sambata la Casa de Cultură conferinţa cu tema “Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc”. Nu întâmplător s-a desfăşurat această manifestare de suflet la Gherla, unde a existat un exemplu viu al terorii româneşti, vestita închisoare, in care au fost întemniţate figuri ale vieţii politice, religioase şi culturale româneşti.

gulag conferinta gherlaEvenimentul a fost deschis de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, arhiepiscopul şi mitropolitul Clujului, care a vorbit despre faptul că de-a lungul anilor la închisoarea din Gherla, precum şi în alte închisori din ţară, s-au petrecut atrocităţi pe care lumea nu le realizează suficient, iar tezaurul de suferinţă pe care l-au lăsat aceşti oameni, eroi, martiri, este o lecţie din trecutul recent insuficient cunoscut în societatea modernă.

Invitatul serii, conf. univ. dr. Radu Preda, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a adresat celor prezenţi îndemnul ca „acest trecut recent care ne uneşte pe toţi îndiferent de vârstă sau statut social, trebuie să înceteze de a mai fi perceput ca o povară şi să ni-l asumăm. Pentru că România va fi o ţară liberă şi cu oameni puternici doar în clipa în care ne vom asuma acest trecut şi vom cunoaşte biografiile celor care au suferit, iar noi înşine vom recunoaşte momentele de slăbiciune, trecând practic poate acestea în seama unei forţe pe care nu am putut-o stăpâni, dar pe care putem astăzi să o evităm.”

gulag conferinta gherlaOaspetele bucureştean a prezentat rolul şi activitatea institutului pe care il conduce, facand referire la anii grei ai regimului trecut şi a propus înfiinţarea unui muzeu al comunismului, „o obligaţie importantă în privinţa cinstirii memoriei acestor adevăraţi eroi, persecutaţi politic şi chinuiţi în mod brutal, fapte ce nu pot fi uitate aşa de uşor”.

Directorul IICMER a apreciat ca muzeul memorial ar putea fi înscris pe harta europeană şi internaţională a lumii, astfel incat suferintele foştilor deţinuţi politici sa fie bine cunoscute.

Primarul Ioan Neselean a promis oaspetelui că se vor găsi soluţii pentru amenajarea unui memorial, sugerand  o întâlnire a primarilor din Aiud, Gherla şi Sighetul Marmaţiei, locaţiile celor mai temute închisori comuniste, în vederea înfiinţării acestor dovezi ale luptei anticomuniste.

video: Adrian Cimpan

De altfel, in urma cu 12 ani, fostul preşedinte al fililei Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dr. Traian Neamţu, a mai avut  o astfel de iniţiativă – construirea unui memorial dedicat foştilor deţinuţi politici. Traian Neamtu se ocupa si in prezent de întreţinerea cimitirului foştilor deţinuţi politici de langa fabrica de caramida.

gulag conferinta gherla

Conferinta a continuat cu o dezbatere pe marginea subiectului, între invitatul serii şi publicul prezent.

A urmat un scurt concert de muzică creştină susţinut de Corala „Sfânta Ecaterina” a Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla şi Corala Preoţilor din Protopopiatul Gherla, dirijate de Adriana Baciu. A cântat solo pr. Gheorghe Ilovan.

Cei prezenţi la conferinta de la casa de cultura s-au rugat pentru sufletele apărătorilor Ortodoxiei în perioada comunismului.

La manifestarea de la Gherla au mai fost prezenti stareţul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, părintele Nicolae Moldovan, deputatul Cornel Itu, consilierul judeţean Iuliu Sămărtean, preoti, oaspeti, invitati, locuitori ai orasului.

audio: ierom. Grigore Benea

Manifestarea a fost organizata de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula şi Protopopiatul Ortodox Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla.

Szekely Csaba

 

sus(13)jos(3)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

locuri de munca gherla dej cluj pufarom

Lasă un răspuns