gama optic ochelari gherla concurs laptop dej cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura splendid lacatus montator salariu
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare infirmiera camin batrani rebeca santioana angajare fast food km 0 gherla
merion gherla restaurant angajare ospatar barman bucatar
director

Fostul deputat Radu Zlati acuză politizarea din învăţământ, dupa concursurile de directori şi directori adjuncţi

Fostul deputat de Gherla in Parlamentul Romaniei, Radu Zlati, denunţă intr-un comunicat „politizarea” invatamantului si numirea in functii de directori si directori adjuncti ai unitatior de invatamant a unor persoane pe criterii politice. Zlati solicita anularea circularei prin care sunt numiti in functiile de conducere cei care nu au trecut concursul organizat de minister.

Ministrul Educației începe cu stângul

Am aflat cu surprindere că Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a trimis inspectoratelor școlare județene o circulară (nr. 24187/06.01.2016) emisă de către Direcția Generală Management și Resurse Umane și Direcția Generală Juridic prin care se modifică prin derogare art. 24 aliniat (1) din Metodologia pentru organizarea concursurilor de director și director adjunct din învățământul preuniversitar, aprobată prin OMENCS 5080/2016.

Dincolo de inconsistența argumentelor domnului Ministru Pavel Năstase pentru a își justifica semnătura prin care aprobă circulara emisă de către subordonații domniei sale atrag atenția că, probabil din lipsă de pregătire juridică a demnitarilor care conduc în acest moment Ministerul Educației, conjugată cu obediența funcționarilor respectivului minister în fața unei comenzi politice, începutul ministeriatului Pavel este cu totul nefericit.

Zlati_RaduÎn primul și în primul rând deoarece actul respectiv nu respectă legea românească, lege care prevede că un act administrativ sau juridic nu poate fi anulat sau modificat decât printr-un alt act opozabil. Cu alte cuvinte, printr-o circulară (indiferent cât de sus puse în ierarhia ministerului sunt persoanele care o semnează) nu poate fi modificată nici măcar o virgulă dintr-un ordin de ministru. Dacă domnii Pavel și Pop țineau cu tot dinadinsul să își înceapă opera de restaurație la Ministerul Educației prin fixarea pe funcții ale unor persoane care au picat concursul de directori și directori adjuncți, sau nu s-au prezentat la examen, ar fi trebui să își asume un ordin de ministru, nu doar să contrasemneze o circulară care introduce o derogare la un ordin de ministru. Din acest punct de vedere circulara este nulă de drept și poate fi atacată în justiție, ea și efectele ei, de către cadrele didactice nemulțumite sau de către Sindicatele din învățământul preuniversitar (dacă acestea își vor regăsi independența față de partidul domnului Dragnea).

În al doilea rând acest prim pas făcut de către Ministerul Educației este unul făcut greșit, deoarece el este un pas făcut înapoi: se revine la politizarea conducerilor unităților de învățământ, prin renunțarea la principiile competenței și cel al dobândirii funcției de conducere prin concurs, preferându-se mai vechiul nărav al numirii unor interimari de către inspectoratele școlare, pe criterii vagi și fluide, adesea cu conotație politică.

Aștept din partea conducătorilor MENCS să revină asupra circularei 24187/06.01.2016, să o anuleze și să participe la o dezbatere publică pe subiectul continuării concursului pentru ocuparea funcțiilor de conducere din învățământul preuniversitar cu sindicatele, reprezentanții elevilor și ai părinților, eventual sub egida Comisiilor Reunite pentru Învățământ din cadrul Parlamentului României. În cazul în care domnul Ministru Pavel Năstase și domnul Secretar de stat Liviu Pop nu își schimbă poziția, nu ne rămâne decât să constatăm că în școala românească a început contrarevoluția. Roșie.

Radu Zlati
Fost deputat PNL
Membru al Comisiei pentru Educație și Cercetare a PNL

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns