hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon centru gama gherla dej locuri de munca angajare vanzator fotograf gherla dej cluj craciun

trio paunita gherla

Festivalul „Trio Transilvan-Trio Instrumental”, cu show în parc – VIDEO

Casa de Cultura Gherla a găzduit duminica, 26 noiembrie, cea de a XXIII-a ediţie a Festivalului-Concurs „Trio Transilvan-Trio Instrumental”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Primăria Municipiului Gherla şi Casa Municipală de Cultură din localitate.

Fără să exagerăm putem aprecia că a fost una din cele mai reuşite ediţii, dacă nu chiar cea mai bună şi nu ne referim aici la calitatea muzicii prezentate, ci şi la alegerea repertoriului abordat.

Au participat 10 formaţii instrumentale – trio din judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj şi Satu Mare. Din ultimul judeţ a fost prezent în premieră cea mai tînără formaţie, este vorba de „Codrişorul”, care a lăsat o impresie foarte bună, alături de celălalt trio din judeţul din nordul ţării, „Iedera” din Carei, deja o prezenţă obişnuită la acest tradiţional festival.

Juriul a fost condus de cercetătorul de folclor prof. dr. Zamfir Dejeu și a avut o misiună destul de grea, fiindcă nivelul artistic al celor zece formaţii a fost apropiat şi nu a fost uşoară diferențierea în aceste condiţii a evoluţiei grupurilor.

trio alexandru bob siminic gherla instrumental

2017 trio instrumental transilvan gherla

2017 trio instrumental transilvan gherla

Alături de omul de radio clujean, Gelu Furdui, Vasile Chiş şi Ioan Borbel, până la final au stabilit ierarhia, care a dat  câştig triourilor „Siminic” din Gherla şi „Imre Moldovan” din Soporu de Câmpie, care au câștigat Premiul I.

Premiul II a revenit Triourilor „Iedera” din Carei şi „Remus Moldovan” din Urmeniş, judeţul Bistriţa Năsăud, iar cu premiul III au plecat acasă instrumentiştii formaţiilor „Codrişorul” din Satu Mare şi „Paşcalău” din Vişag.

Marele Premiul „Virgil Medan” a fost atribuit formaţiei „Păuniţa” a Casei de Cultură din Sângeorz Băi, care are meritul deosebit de a se fi deplasat la festival cu un grup vocal de o înaltă ţinută artistică.

În premieră, la ediţia din acest an a festivalului au fost acordate şi trei premii de fidelitate. Acestea au revenit triourilor „Hârleţ” din Budeşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, „Bozeşan” din Beclean şi „Lia Pop” din Frata.

În cadrul ediţiei din acest an a festivalului-concurs au fost lansate şi două CD-uri: „Muzica Romanes din Soporu de Câmpie” şi „Trio Rezeda” din Dej, ambele prezentate publicului de etnomuzicologul clujean dr. Mircea Câmpeanu, iar cele două formaţii au susţinut un program muzical.

Înainte de spectacolul de gală şi premierea laureaţilor, prof. dr. Zamfir Dejeu a prezentat un film despre trecerea în Patrimoniul UNESC0 a tarafului din România, un moment apreciat de cei prezenţi în sala Casei Municipală de Cultură Gherla, mai ales că unele formaţii prezentate provin chiar din zona noastră.

La final, spectatorii au avut parte şi de un recital de poezie din lirica marelui nostru poet George Coşbuc, susţinut de Grigore Guzu, membru al formaţiei artistice aparţinând Casei de Cultură din Sângeorz Băi.

Arta, muzica şi poezia şi-au dat mâna la această frumoasă manifestare folclorică, una dintre cele mai valoroase din ţară.

Szekely Csaba

video: Trio Păunița din Sângeorz Băi, cu un moment muzical în centrul orașului

foto, video: Facebook

sus(10)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns