taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca angajare camin rebeca santioana taga gherla dej cluj muncitor infirimiera asistenta sociala locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto

Festivalul international de folclor de la Gherla la final – VIDEO

Stagiunea estivală a debutat în municipiul Gherla cu Festivalul internaţional de folclor, organizat şi în această primăvară în condiţii ireproşabile de Fundaţia Culturală „Téka”.

Aflată la a XXII-a ediţie, tradiţionala manifestare culturală a stârnit şi în acest an interesul, chiar dacă norii negri de ploaie au încurcat puţin socotelile organizatorilor. Important este că toate formaţiile invitate au susţinut programul stabilit.

La sfârşitul săptămânii au avut loc mai multe activităţi artistice, dar şi literare. Tradiţionala întâlnire a coregrafilor care au însoţit grupurile de dansuri populare, recenzia de carte şi o expoziţie de pictură au completat armonios evoluţia pe scenă a celor 15 formaţii de dansuri populare din ţară şi străinătate.

Nu a lipsit nici spectacolul de teatru de păpuşi oferit micilor spectatori de către actorii Teatrului de Păpuşi „Puck”, reprezentaţie desfăşurată în sala mare a Casei Municipale de Cultură.

Punctul de atracţie al festivalului a fost reprezentat de spectacolele folclorice organizate în centrul oraşului. Timp de două zile, pe scenă au evoluat formaţiile de dansuri populare din Aba (Ungaria), Dansatorii de pe Someş din Iclod, Makó (Ungaria), Kontra Banda, Enying (Ungaria), Rozmaring din Gherla, Sárviz (Ungaria),Valea Someşului din Gherla, Kaláka din Gherla, Aranyeső din Dej, Dansatorii din Bălan (Harghita), Szarkaláb si Bogáncs din Cluj-Napoca, Mureşul din Makó (Ungaria) si Formaţia din Sândominic (Harghita).

galerie foto: imagini de la festival

galerie foto gherlaÎn a doua zi a manifestării, în Piaţa Libertăţii, a avut loc a VI-a ediţie a Întâlnirii “Jocul şi tradiţii populare”, unde spectatorii au putut admira evoluţia micilor dansatori din unităţile de învăţământ preşcolar şi primar din localitate, din Cluj-Napoca, Tăşnad (judeţul Satu Mare) şi din Tg. Mureş. Din nou a fost apreciat potenţialul artistic al micilor elevi, moştenitorii unor vechi tradiţii folclorice, dar totodată şi păstrătorii unor obiceiuri şi datini populare de mare valoare. Cântecele lor au răsunat în centrul oraşului, iar dansurile populare interpretate au atras după ele aplauze îndelungate.

video: înregistrarea festivalului – Fundatia Teka

Spectatorii i-au putut revedea pe tinerii jucăuşi şi în timpul defilării ansamblurilor folclorice din centrul oraşului, o paradă a portului popular din diferite zone folclorice pe care le-au reprezentat.

Festivalul de la Gherla s-a încheiat cu o reuşită şezătoare populară, desfăşurată la sediul Fundaţiei Culturale “Téka”, la care au fost prezenţi toţi cei peste 200 de dansatori şi instrumentişti.

Szekely Csaba

video, în continuare

sus(3)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns