hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

ochelari vedere gherla gama optic dej clujapartament vanzare gherla dej cluj

conte restaurant gherla angajare ospatar livrare la domiciliu

expozitie goblen gherla centrul turistic

Expoziţie de goblenuri la Centrul Turistic. In cât timp şi cum se face un goblen – FOTO

În ultimii ani mai rar am avut ocazia să asistăm la vernisajul unei expoziţii de goblenuri. Prilejul a venit joi, in cadrul plăcut al Centrului Turistic, o locaţie turistică, dar şi culturală.

Un public numeros a asistat la vernisajul de joi după amiază. Vizitatorii au avut ocazia să faca cunoştinţă cu autorii, care au expus 50 de goblenuri.

Letiţia Mureşan vine din Mintiu Gherlii si spune ca are acesta preocupare de 20 de ani. Simona Savin a explicat ca pentru un goblen lucreaza cateva luni de zile, chiar aproape un an. Marius Radu Iosif, în vârstă de 17 ani, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Petru Maior”, a povestit cum a ajuns un baiat sa faca goblenuri. „Pe vremea cand aveam 14 ani, matusa m-a rugat intr-o zi sa-i termin de cusut un goblen. Am fost fascinat pe loc de ceea ce faceam, am descoperit placerea de a lucra migalos, de a face din fire de culori mici opere”.

galerie foto: imagini de la vernisaj

galerie foto gherlaDespre artişti, exponate şi valoarea creaţiilor prezentate a vorbit Monica Patac, managerul Centrului Turistic, care  a acordat la final diplome celor trei expozanti. Pentru cei interesaţi, autorii lucrărilor au făcut o demonstraţie practică, explicând tainele acestui meşteşug deloc uşor, dar care solicită multă imaginaţie şi îndemânare.

Goblenurile expuse la Gherla au o tematică variată, de la flori, peisaje, portrete, motive religioase. Expoziţia rămâne deschisă până la data de 20 ianuarie 2017 şi poate fi vizitată de luni pana vineri, între orele 9-15.

Szekely Csaba

Goblenul este o tapiserie, broderie sau țesătură artistică făcută din fire colorate, reprezentând o imagine plastică.

Tapiseria se realizeaza prin împunsături ale acului de cusut într-o pânză specială, de obicei caroiată 10×10, fiecare împunsătură în pânză de goblen reprezentând un punct al goblenului. Setul goblen se realizează inițial după o fotografie, care este prelucrată în așa fel încât fiecare punct de goblen să corespundă, cât mai fidel, ca poziționare și nuanță, unui pixel din fotografie.

Există goblenuri care sunt realizate după modele pe pânză imprimată și există goblenuri realizate după diagrame. De obicei goblenurile realizate după diagrame au grad mult mai ridicat de fidelitate față de fotografia inițială.

sus(17)jos(5)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

coafor chirie inchiriat gherla dej cluj spatiu

Lasă un răspuns