taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant
pictura penitenciar gherla expozitie muzeu

Evadare legală din Penitenciarul Gherla, prin artă – expoziție de pictură a deținuților la muzeu – FOTO

Cu ocazia aniversării a 232 de ani de la transformarea fostei cetăţi de luptă Gherla în închisoare centrală pentru Transilvania, la Penitenciarul Gherla a avut loc vineri cea de a X-a ediţie a activităţii „Punţi între ziduri”, în cadrul căreia s-au desfăşurat multiple manifestări cultural-artistice şi sportive. Este vorba despre concursul de creaţie literară „Poetul din mine” şi expoziţia de pictură organizată în Sala Francofonă a Muzeului de Istorie.

La întrecerea deţinuţilor cu aptitudini literare au participat 27 de concurenţi, între care 24 de femei și 3 bărbați, cu toţii autori de poezie.  Juriul a fost compus din prof. Antonia Bodea, preşedintele Cenaclului literar „Artur Silvestri” din Cluj-Napoca, scriitorul şi epigramistul clujean Vasile B. Gădălin şi poetul Alin Cucuruzan din Cluj-Napoca. Au  avut o misiune dificilă, deţinuţii dând dovadă de multă inspiraţie.

La final s-au acordat premiile I, II şi III şi șase menţiuni. Câştigătorii au primit premii în diplome şi cărţi. Tot ei vor fi recompensaţi de Serviciul Educaţie, organizatorul acestui inedit şi reuşit concurs de creaţie literară.

Un alt moment important al manifestărilor festive a fost Expoziţia de pictură, vernisată la Muzeul de Istorie, unde au fost expuse 40 de lucrări ale deţinuţilor din penitenciarele Gherla, Aiud, Bistriţa, Oradea şi Satu Mare.

galerie foto – imagini de la expoziție

galerie foto gherlaEvenimentul, onorat de amatori ai artelor din Gherla și din Cluj-Napoca a fost deschis de comisarul şef de penitenciare Alin Fetche, director adjunct Educaţie şi Asistenţă Psihosocială al Penitenciarului Gherla, care a vorbit despre importanţa şi rolul acestor acţiuni artistice în procesul de educaţie şi reintegrarea socială a persoanelor aflate în detenţie.

Educatorul Alexandru Lucaci din cadrul Serviciului Educaţie a Penitenciarului Gherla a prezentat pe scurt lucrările expuse, iar profesorul Martin Lenghel a analizat din punctul de vedere al artistului plastic picturile realizate în atelierele de creaţie. Au fost aprecierile unui specialisat, domnia sa remarcând calitatea lucrarilor ca fiind buna bună. Asta înseamnă că şi după gratii lucrează oameni talentaţi, dornici de afirmare.

Stăpâniţi de un sentiment de tristeţe prin însuşi statutul lor de condamnaţi, deținuții dovedesc că dispun de spiritul artei, de creativitatea aparte a unui om rupt de realitate şi îngrădit de ziduri. Lucru subliniat și de un deţinut, prin impresiile afişate la un loc vizibil în sala expoziţiei: „Am luat pânza şi culorile cu mine, şi uite, liberatatea vine!”.

Expoziţia de pictură de la Muzeul de Istorie Gherla este deschisă până la 27 octombrie 2017.

Szekely Csaba

sus(4)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns