hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

masaj salon gherla farcas simona dej clujochelari vedere gherla gama optic dej cluj

locuri de munca vanzator inghetata alpin gherla dej cluj

medic siringa

Elevă cu TBC la un liceu din Gherla. Direcţia de Sănătate Publică a intrat în alertă

O eleva de clasa a XII-a, în vârstă de 18 ani, a fost internată la secţia TBC a Spitalului Municipal din Dej.

Cazul a fost semnalat la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla, la sfârşitul lunii februarie. Direcţia de Sănătate Publică a confirmat situaţia şi a adus precizări în acest caz.

Potrivit acestora, eleva a intrat în contact cu un număr de 16 elevi şi 12 profesori. Pentru aceştia s-a efectuat IDR (testul standard la tuberculină) şi examen radiologic, în urma cărora rezultatele au fost negative.

Ancheta epidemiologică a fost efectuată de Dispensarul TBC Gherla, în colaborare cu medicul şcolar.

Direcţia de Sănătate Publică Cluj a mai precizat că se supraveghează în continuare colectivitatea.

Tuberculoza sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.).

Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate.

Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie, prin examinare microscopică și cultură microbiologică a fluidelor corporale.

Tratamentul este anevoios și presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minim 6 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar.

Pentru a preveni TBC, populaţia trebuie examinată anual (radiografie pulmonară) pentru depistarea bolii și educată să aibă o viață echilibrată, pentru păstrarea imunităţii și scăderea vulnerabilităţii la infecție, iar copii mici trebuie vaccinați pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu forme grave care pot lăsa sechele majore.

foto: arhivă

sus(4)jos(19)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns