hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj locuri de munca angajare ferma vaci muls fundatura iclod gherla dej cluj

furtuna padure

După defrișările agresive, pădurile au fost distruse de furtuni – zeci de mii de arbori doborâți în Cluj. Cele mai afectate județe

In urma furtunilor recente care s-au abatut asupra judetului Cluj, în pădurile de stat administrate s-a înregistrat un volum total al arborilor rupți sau doborâți de aproximativ 78.000 de metri cubi, 3.780 de hectare fiind afectate, se arată într-un bilanț provizoriu al Romsilva.

Din datele centralizate de Direcția Silvică Cluj până la 21 septembrie, un volum de 30.000 de metri cubi reprezintă doborâturi în masă, pe o suprafață de 110 hectare, și 48.000 de metri cubi în urma unor doborâturi dispersate, pe o suprafață cumulată de 3.670 de hectare.

Pe raza Ocolului Silvic Beliș au fost afectate 1.735 de hectare, rezultând un volum de 53.000 de hectare, inclusiv 13.000 de metri cubi în zona de protecție integrală a Parcului Natural Apuseni.

Pe raza Ocolului Silvic Huedin, în comuna Valea Drăganului, zona Lacului Floroiu, au fost afectate 270 de hectare, rezultând un volum total al arborilor rupți sau doborâți de 22.000 de metri cubi.

La nivelul țării a a rezultat un volum cumulat al arborilor rupți sau doborâți de aproximativ 460.000 de metri cubi, din care 246.000 de metri cubi sunt doborâturi în masă, adică întreaga suprafață de pădure a fost afectată. La un volum mediu de 300 de metri cubi la hectar, specialiștii Romsilva estimează că peste 700 de hectare de pădure au fost doborâte complet.

Datele sunt provizorii, având în vedere că inventarierea arborilor afectați este îngreunată de blocarea căilor de acces.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcția Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcția Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi și Direcția Silvică Maramureș, cu 70.000 de metri cubi.

Echipe ale Romsilva acționează în continuare pentru deblocarea căilor de acces și inventarierea arborilor doborâți.

Conform normelor silvice, suprafețele vor fi refăcute de silvicultori, în cazul doborâturilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obținerea aprobărilor legale și după evacuarea lemnului afectat, terenul fiind reîmpădurit în cel mult doi ani.

In primul semestru al acestui an, în urma fenomenelor meteorologice extreme au fost afectate alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Din acestea, 136,4 hectare au fost doborâturi în masă.

Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafață cumulată de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1.347,8 mii metri cubi.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice, pe baze contractuale, pentru încă un milion de hectare aflat în proprietatea unităților administrative sau în cea privată.

sus(0)jos(4)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns