hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon fotograf gherla dej cluj craciun

udmr consilieri gherla sedinta consiliul local

Dispută la primărie: „Niciun român în consiliul de administrație de la liceul cu predare în limba maghiară!” – VIDEO

Trei membri ai consiliului de administrație de la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla și-au dat demisia. În ultima ședința de consiliu local s-au făcut propuneri și s-au votat alți doi membri.

Reprezentatii ONG-urilor din consiliul local al liceului nu mai pot face parte automat din consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, după o modificare a legislației de la începutul anului. Aceasta a redus numărul de consilieri pentru unitățile de învățământ de tipul liceului din Gherla de la 13 la 9 persoane.

Tinând cont de faptul că numeroși elevi ai liceului provin de la Fundația Teka și de la Fundația Kallos, UDMR Gherla a încercat să găsească o soluție pentru ca reprezentanții celor două fundații să își găsească locul în consiliul de administrație. Singura soluție găsită a fost ca persoanele respective să fie desemnate de consiliul local ori de primar.

„Singura posibilitate a fost ca să mă retrag eu, astfel încât cei de la fundație să își găsească locul în consiliul de administrație”, a declarat Kasza Tamas, care până acum a făcut parte din consiliul liceului din partea consiliului local. Ca urmare, consilierul local și-a depus demisia. L-au urmat și Kis Ludovic, desemnat tot de consiliul local și Cosmin Zsoldos, desemnat de primar.

Pentru a rezolva situația apărută, la primărie a avut loc miercuri după-amiază o ședința de consiliu extraordinară. Pe ordinea de zi s-a aflat un punct privind desemnarea a doi noi membri la consiliul liceului din partea consiliului local.

In cadrul discuțiilor pe acest subiect a luat cuvântul consilierul Sabo Marius, care a întrebat reprezentanții UDMR dacă în consiliul de administrație mai rămâne astfel vreun român. „Acum consiliul de administrație este format exclusiv din români de naționalitate maghiară. Am susținut liceul și nu e normal ce se întâmplă. Se crează o enclavă exclusiv maghiară în consiliul de la liceul cu predare în limba maghiară. Greșiți profund excluzând românii de acolo. Așa cum noi am fost toleranți și acceptăm multiculturalismul, ați primit tot sprijinul, veniți acum și excludeți. Nu e gândirea bună!”, a spus Sabo.

Consilierul Torok Balint a răspuns că „cineva care nu cunoaște limba maghiară nu înțelege ce se discută” la ședințele de la liceu.

„Nu înțeleg ce legătură are”, a ripostat Sabo. „Limba oficială în România este româna (…), doar limba de predare la liceu e maghiară, nu și în consiliul de administrație. În acel consiliu se poate vorbi în limba română. Nu este corect ce faceți!”.

PROPUNERILE SI VOTAREA

La final s-au făcut propunerile pentru membri. Consilierii UDMR i-au propus pe Balazs-Becsi Eniko Katalin și Lapping Miklos, dar, ca o mișcare neașteptată, au fost propuși și au acceptat și consilierii Kasza Tamas, din nou, și Sabo Marius.

In urma numărării voturilor, Balazs-Becsi Eniko Katalin a obținut 10 voturi „pentru”, Lapping Miklos 3 voturi, Kasza Tamas 7 voturi, iar Sabo Marius 10 voturi.

Votul consilierilor trimite astfel în consiliul de administrație al liceului cu predare în limba maghiară din Gherla pe primii doi propuși, în ordinea voturilor cumulate, Balazs-Becsi Eniko Katalin și Sabo Marius.

In prezent, consiliul liceului funcționează în formula veche, doar cu 10 membri. Abia după ce primarul va desemna o persoană, va urma instalarea noului consiliu, care va avea în componență 9 persoane.

video: discuțiile din ședința de consiliu pe acest subiect și votul consilierilor

sus(22)jos(13)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

1 comentariu

  1. Și la ce v-ați așteptat de la unguri? Când s-au văzut cu sacii în căruță, au luat-o ca pe moșia lor. Multiculturalism? Vax! Mulți părinți maghiari care au copii la aceea scoală sunt nemulțumiți deoarece trebuie să-i învețe să vorbească românește acasă, deoarece copilul nu aude o boabă de românească. Părintele se întreabă pe bună dreptate: Cum o să se descurce copilul meu într-o lume unde se vorbește românește și el nu știe o iotă. Pleacă bietul copil în viață cu un handicap din start, și blestemat că s-a născut străin în țara lui natală. Oricât de mult ai dori să promovezi maghiarismul și cultura maghiară, nu marșați pe șovinism și xenofobie, nu nenorociți ideologic mintea fragilă a acestor micuți nevinovați, doar pentru faptul că soarta și istoria ne-a așezat lângă olaltă. Mai bine îi învățați că în țara asta este loc pentru fiecare, și că Dumnezeu este numai unul pentru fiecare.

    sus(65)sus(14)

Lasă un răspuns