hayak cafenea pub club gherla dej cluj fastfood orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

masaj salon gherla farcas simona dej clujochelari vedere gherla gama optic dej cluj

locuri de munca vanzator inghetata alpin gherla dej cluj

ceas biserica catedrala armeneasca

Din 26 martie 2017 trecem la ora de vară. Cum se dau ceasurile şi cum te poate afecta schimbarea

In ultima duminică din luna martie, România trece la ora oficiala de vară. In noaptea de 25/26 martie 2017, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel încât ora 3 va deveni ora 4.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile de călători vor circula după ora acutală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie a.c. la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 03.00, care devine ora 04.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2017, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

De ce se schimbă ceasul?

Conceptul de „ora de vară” a fost prima dată adus în discuție în 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson.

Sistemul are ca scop folosirea luminii soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. Astfel, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

Cum te afectează schimbarea orei

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot apare astfel dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Studiile arată că în zilele imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane, scrie libertatea.ro.

Ora de vară va fi valabilă până la mijlocul toamnei. In noaptea de 28/29 octombrie, România va trece la ora oficiala de iarnă.

sus(10)jos(6)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns