hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

inorog castel kornis manastirea cluj

Dezastru la Castelul Kornis de la Mănăstirea. Un inorog a fost răsturnat de necunoscuţi – FOTO

O bijuterie arhitectonica cum e Castelul Kornis de la Manastirea, aflat la 12 km de Gherla, se darama pe zi ce trece si din pacate, nu se intampla nimic pentru salvarea lui. Ce nu a reusit sa distruga al doilea razboi mondial, se reuseste acum prin nepasare si indiferenta.

In urma cu o zi, unul dintre cei doi inorogi de la intrarea in  castel a fost gasit rasturnat de pe soclu intr-un sant din imediata apropiere. Situatia a fost sesizata de un grup de vizitatori din Gherla.

Cantarind cateva sute de kilograme, e greu de presupus ca inorogul a fost pus la pamant de vreo furtuna. Astfel ramane ca varianta si o mana criminala, un inconstient.

inorog castel kornis manastirea cluj

foto: cei doi inorogi de la intrarea in castel (2015)

Primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz, spune ca in cursul zilei de miercuri a aflat despre incident si ca s-a deplasat cu politia la locul evenimentului.

Zelencz precizeaza ca in momentul de fata, castelul se afla in proprietatea unui urmas al lui Kornis, stabilit in Ungaria, la Budapesta. „Noi am luat de mai multe ori legatura cu dansul, sa vina sa gasim o solutie pentru castel, care se degradeaza pe zi ce trece, dar ii pune si in pericol pe numerosii vizitatori, care intra si ies tot timpul.  E drept ca proprietarul a lasat aici un fel de administrator, o persoana care mai trece din cand in cand pe la castel, dar ce poate sa faca el? Nu poate sa stea tot timpul acolo, sa vada ce se intampla!„.

inorog castel kornis manastirea cluj

imagini primite de la Virgil

„Ar trebui ca proprietarul sa vina urgent, sa ia masuri, ori sa ingradeasca zona, ori sa puna avertismente pe proprietate privind situatia periculoasa in care se afla cei care patrund inauntru”, mai spune primarul.

Zelencz spune ca primaria a mai luat masuri de curatare periodica a deseurilor lasate de vizitatori, dar ca mai mult nu se poate face. „Eu imi manifest intereseul pentru acest castel, este pacat sa se piarda. Am putea accesa fonduri europene pentru reabilitare, insa atata vreme cat are un alt proprietar, pana nu cadem la o intelegere cu acesta, mare lucru nu se poate face. A promis acum o luna ca va veni sa discutam, noi il asteptam oricand„, mai spune primarul.

galerie foto: imagini de la castel (2015)

galerie foto gherlaClădirea principală a castelului a fost construită de către Kristóf Keresztúri intre 1573-1593, în stil renascentist. Apoi castelul a fost completat cu alte clădiri, pe forma unei incinte patrulatere. După ce domeniul a devenit proprietatea familiei Kornis, în jurul anului 1673, Gáspár Kornis a ridicat etajul al doilea al clădirii principale, pe latura sudică.

Intrarea în castel avea și o punte suspendată, veche, care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol. Poarta era încadrată de cei doi inorogi, paraleli cu intrarea. Inorogii apar și pe blazonul familiei Kornis. Protectoarea castelului era Maica Domnului, pe care inorogii se considera că o vegheau.

Castelul Kornis a fost inclus in anul 2010 in lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România.

Inorogii de la Castelul Kornis de la Mănăstirea urmau să fie furaţi. S-au găsit frânghii. Ce s-a întâmplat cu ei

sus(9)jos(2)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns