hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon fotograf gherla dej cluj craciun

gratiere detinuti penitenciar gherla

Deținuți eliberați mai devreme din cauza condițiilor necorespunzătoare din penitenciar

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Aceasta prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, deţinuţii vor beneficia de şase zile considerate executate.

În urma aplicării legii, la Penitenciarul Gherla sunt eliberate în cursul serii de joi, 19 octombrie, un număr de 8 deţinuţi. Dintre aceştia, două sunt femei închise la secţia exterioară de la Cluj-Napoca şi 6 bărbaţi de la Penitenciarul Gherla, a declarat purtătorul de cuvânt al insittutiei, Dan Donciu pentru Gherla INFO.

Conform legii, se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare: cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaletă în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă; existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Dispozițiile legii nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiții necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

La nivelul tuturor unităților penitenciare s-au înființat comisii de evaluare a condițiilor de detenție. Acestea au început efectuarea unui inventar al clădirilor cu destinația spații de cazare pentru deținuți la nivelul unității, iar în termen maxim de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, comisia trebuie să stabilească care dintre acestea nu îndeplinesc condițiile de detenție.

La Penitenciarul Gherla sunt închise în prezent un număr de 818 persoane.

foto: arhivă

sus(6)jos(31)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns