hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon fotograf gherla dej cluj craciun

dansatorii de pe somes tv maruta

„Dansatorii de pe Someș” au dus nunta din Ardeal la TV – VIDEO

„Duelul ansamblurilor” se numește concursul la care jucaușii din Gherla și din comuna Iclod au participat, în direct, la TV.

„Am văzut la televizor știrea cu întrecerea ansamblurilor și cu obiceiurile tradiționale”, a povestit Emil Bodea, cel care împreună cu soția sa, Janina, se ocupă de instruirea dansatorilor. „La scurt timp am tăiat porcul și atunci mi-a venit ideea să ne înscriem, pentru că avem ce arăta, de la jocul nostru din Ardeal, la bunătățile de pus pe masă”.

In scurt timp a fost sunat și invitat la emisiunea „La Măruță”, de la ProTV. S-a dat rapid adunarea, dansatorii au urcat într-un microbuz, iar miercuri au ajuns la București, unde au intrat direct în platoul de filmare. Primăria i-a susținut cu un rând de costume din zona Gherla.

„Am fost cu șapte perechi, în costume populare tradiționale de câmpie, de codru și de pe Valea Someșului și am prezentat un obicei de nuntă, intrarea: cu chematorii și tinerii din sat, cu steagul de nuntă, cu colacul care se dă la miri, cu coșul cu daruri: cârnați, caltaboș, călbaș, slănină fiartă și slănină afumată de la Gherla, ceapă roșie, pâine, cozonac, caș și brânză de la Iclod, țuică de la Orman. Părinții dansatorilor ne-au ajutat cu ce au avut mai bun prin cămară: zacuscă, murături, compoturi, dulcețuri, mere”, a povestit Emil Bodea.

Dupa prezentarea obiceiului, tinerii au trecut la dans, cu jocuri de pe Valea Someșului și din Chioar.

dansatorii de pe somes tv maruta

„Cu Măruță ne cunoșteam dinainte, pentru că în urmă cu 4 ani am fost împreună cu el și Andra la un festival în Israel. Acum ne-a făcut invitația să mergem la televiziune de sărbători, cu un obicei de iarnă”.

Dar până atunci, „Dansatorii de pe Someș” așteaptă deznodământul duelului ansamblurilor. Reacția publicului va fi cea care îi va desemna până la finalul anului pe cei mai buni.

Jucăușii din Gherla și Iclod au un program bogat la sfârșit de an. Joi au dansat acasă pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani la „Nunta de aur”, pe 15 noiembrie vor fi prezenți la Oradea la un festival internațional, iar de sărbători au o invitație de la TVR, unde vor prezenta obiceiuri de iarnă.

video: „Dansatorii de pe Somes” la TV, cu obicei de nuntă

captură foto, video: ProTV

sus(28)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns