hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej locuri de munca sofer mariflor gherla dej cluj

scoala maghiara liceu gherla

Construcţia la şcoala maghiară a ajuns la final. Consilierii au votat înfiinţarea noului liceu – VIDEO

Începute în urmă cu 5 ani, lucrările de construcţie la noul institut de învăţământ în limba maghiară de pe strada Fermei au ajuns la final.

În ultima şedinţa de consiliu, preşedintele UDMR Gherla Torok Balint a anunţat că recepţia lucrării va avea loc până la sfârşitul anului 2015.

Terenul pentru noua şcoală de pe strada Fermei nr. 35A, în suprafaţă de aproximativ 8000 mp, a fost atribuit gratuit prin hotărârea consiliului local, în urma unei asocieri cu Fundaţia Teka.

video: imagini de la inaugurarea lucrărilor, în 2010

Noua instituţie de învăţământ destinată educaţiei şi învăţământului în limba maghiară cuprinde spaţii pentru învăţământ primar, gimnazial şi liceal. Aproximativ 600-700 de copii din Gherla şi dintr-un areal de 300 km pătraţi vor beneficia de oferta acestui centru de educare.

Costul investiţiei este de 1,7 milioane de euro, iar construcţia a fost finanţată integral de guvernul maghiar prin fondurile destinate educaţiei maghiarilor de peste hotare.  In anul 2014 Consiliul Judetean Cluj a acordat o finanţare de 70 000 de lei, care pana la urma nu a fost folosită, fiind redirijata spre alte proiecte din municipiu, spune Balázs-Bécsi Attila, presedintele Fundaţiei Teka.

În 2013, contractul de asociere dintre Municipiul Gherla şi Fundaţia Teka, încheiat iniţial pe o perioada de 10 ani, „pentru realizarea în comun a unui obiectiv de interes public”, a fost prelungit printr-un act adiţional, pe o perioada de încă 10 de ani, până în 2029.

În aceeaşi hotărâre de modificare a contractului încheiat între cele două părţi se mai prevedea faptul că „la expirarea duratei contractului de asociere sau la îndeplinirea obiectului de activitate, adică la realizarea în comun a unităţii de învăţământ de pe stradă Fermei şi la înscrierea acesteia în sistemul de învăţământ românesc, Municipiul Gherla va transmite în administrarea unităţii de învăţământ pe o perioada de 45 de ani, cu folosinţă gratuită, terenul în suprafaţă de 7053 metri pătraţi pe care s-a edificat şi urmează să funcţioneze unitatea de învăţământ.”

În 2014, consilierii locali au votat posibilitatea finanţării de la bugetul local a investiţiei. „Municipiul Gherla va putea participa la finanţarea investiţiei, cu condiţia includerii obiectivului ce urmează a fi finanţat în lista de investiţii a Municipiului Gherla şi a existenţei surselor de finanţare a obiectivului respectiv. În cazul realizării exclusiv de către Municipiul Gherla a vreunei lucrări sau obiectiv, acesta va deveni la finalizarea lucrărilor proprietatea exclusivă a Municipiului Gherla, urmând că în funcţie de destinaţia acestuia, să fie inclusă în sistemul de învăţământ românesc.
În situaţia realizării unui obiectiv prin finanţarea parţială a lucrărilor de către Municipiul Gherla, această va deveni proprietatea comună a finanţatorilor în funcţie de cota fiecăruia de participare la finanţare a investiţiei.”

În şedinţa din noiembrie 2015 a consiliului local, consilierii locali au votat în unanimitate înfiinţarea Liceului teoretic cu predare în limba maghiară din Gherla, începând cu anul şcolar 2016-2017, prin reorganizarea următoarelor unităţi de învăţământ:

  • Liceul Teoretic Petru Maior din Gherla str. Bobâlna nr.36 jud. Cluj, care se divizează parţial, rezultând două unităţi de învăţământ cu personalitate juridică astfel: Liceul Teoretic „Petru Maior”, în care vor funcţiona clasele cu predare în limba română; Liceul Teoretic cu predare în limba maghiară cu sediul pe strada Fermei, în care vor funcţiona clasele cu predare în limba maghiară
  • Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, care se divizează parţial, iar clasele cu predare în limba maghiară de la această unitate fuzionează prin absorbţie cu Liceul Teoretic cu predare în limba maghiară de pe strada Fermei
  • Şcoala Gimnazială Nr. 1, care se divizează parţial, clasele cu predare în limba maghiară de la structura 2 vor fuziona prin absorbţie cu Liceul Teoretic cu predare în limba maghiară

Liceul Teoretic cu predare în limba maghiară va putea fi înscris în reţeaua şcolară din Gherla, în condiţiile şi ulterior obţinerii autorizaţiilor legale, se mai arată în hotărârea votată de toţi consilierii.

În cadrul şedinţei, consilierii membri ai consiliilor de administraţie de la liceele din oraş au menţionat faptul că nu au fost anunţaţi anterior despre intenţia de divizare şi că la nivelul consiliilor de administraţie nu s-a discutat acest subiect. De asemenea, s-au adus în discuţie şi efectele mutării claselor cu predare în limba maghiară la noul liceu, care nu au fost analizate corespunzător înainte de luarea hotărârii.

video: discuţiile pe acest subiect din şedinţa de consiliu

sus(27)jos(27)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon locuri de munca gherla ferma muncitor tractorist

Lasă un răspuns