locuri de munca anut gherla dej cluj escape

festival celtic beclean bistrita 2018

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata locuri de munca gherla dej gama optic angajare consultant vanzari constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj pizzerie gherla strand kimbo livrare la domiciliu restaurant bar grill telefon scoala soferi auto permis promo gherla dej cluj

gherla caruta parc cal

Colţul cu pitici de Gherla: prin parc trecea o brişcă-că*! VIDEO

Vremurile când plimbarea cu brişca era la modă au apus hăt, demult. Cel puţin aşa ar putea crede un cetăţean modern, din secolul XXI.

Şi totuşi, surprize se mai produc. De ani de zile, strecuraţi pe drumuri lăturalnice, dar pozaţi de ochi vigilenţi chiar şi pe şoseaua principala, cai, călăreţi şi căruţe arhaice îşi croiesc drumul nestingherit. Proprietarii sunt uşor de identificat, la fel şi locurile de pe unde se trag.

Chestiunea a fost ridicată de multe ori la cel mai înalt nivel, dacă putem zice aşa, adică primărie – poliţie. S-a mai făcut o razie, s-a mai dat un avertisment şi cam atât. Legea zice că în cazuri de acest gen, se confisca şi calul, şi căruţa. Cu condiţia să existe un adăpost pentru acestea. Care nu prea există. Sau ar fi ceva pe la adăpostul de câini, unde abia încap câinii.

Luni la amiază, un cetăţean care îşi savura momentul de linişte şi aer curat în parcul mare, pe lângă părculeţul copiilor, a tresărit când a auzit un zgomot ciudat. Parcă era un tropăit. Dar de la ce? În parc, în afară de veveriţe, ciocănitori, căţei cu sau fără stăpân, alte vietăţi nu prea îşi duc veacul.

„O fi poliţia călare? O fi o nouă ieşire în public a calului, proprietatea unui amic al primarului, care a apărut în toiul nopţii la Zilele oraşului, stârnind rumoare printre petrecăreţi? O fi calul din poveste, chiar vreun innorog?”, şi-o fi zis omul.

Nici una, nici alta. O căruţă în care se aflau doi puradei, dintre care unul mai priceput la mânatul calului, gonea pe aleea principala, cu destinaţie necunoscută.

video, în continuare

Cam greu de crezut că stăpânul acestui mijloc de transport de epoca să fi primit comandă pentru o plimbare cu brişca prin parc. Cu atât mai mult cu cât n-avea brişcă. Dar avea cal şi căruţă. Bune şi astea pentru făcut un leu.

Cetăţeanul din poveste a rămas intrigat, dar a scos repede telefonul mobil şi a filmat ciudata apariţie dintre arborii de gingko biloba. Nu de alta, dar să aibă dovada că nu vorbeşte în dodii.

Aşa îşi fac treaba poliţiştii comunitari? Vi se pare normal ca în parc, mai ales în zona de joacă a copiilor, să se plimbe puradeii cu căruţa?„, s-a întrebat omul retoric.

Acum nu ştim câţi poliţişti comunitari are Gherla şi nici nu putem întreba, că dom’ primar şi-a pus la comunicare om cu alte preocupări. Aşa că ne bazăm pe bârfe, ca pe vremea când lumea se plimba cu brişca pe Felşoviz uţa*.

S-ar putea să nu avem niciun poliţist. S-ar putea să mai fie în acţiune, dar pentru scurt timp, băieţii de la „Pază şi protecţie”, firma cu care primăria are contract. Lumea le zice „gardieni publici”. Se ştie că deocamdată avem doar un şef la Poliţia Locală. S-a mai auzit prin urbe că s-ar organiza concurs, pentru vreo 22 de oameni. La cum merge treaba, poate vom afla după concurs că a fost concurs.

Dar dacă ar fi să ne luăm după promisiunile de pe domnuleprimar, după ce intră în acţiune poliţia locală va urma lege şi ordine în ţară. Mai ceva ca-n filmul american cu acelaşi nume. Iar noua deviză din parc va fi „Cine mişcă, mişcă-n brişcă!

Până atunci, poate n-ar fi o idee rea ca în locul popicăriei din parc, sau ce-a mai rămas din ea, să se facă un han, să-i zicem „La calul bălan„, unde să se adape calul şi călăreţul însetat. Pardon, puradelul.

* Felső-víz utca = strada Apei de Sus, prima stradă din dreapta Someşului Mic, şoseaua principală – în limba maghiară, aşa cum apărea în monografiile oraşului.

Melodia lui Mărgineanu intitulată „Pe drum trecea o brişcă-că” nu a mai fost inclusă în poveste, că are final neaşteptat.

sus(16)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns