hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj locuri de munca angajare ferma vaci muls fundatura iclod gherla dej cluj

nicula colocvii 2017

Colocviile de la Nicula 2017

Preşedintele Despărţâmăntului ASTRA „Ioan Alexandru” Gherla, preotul Ioan Morar demonstrează consecvență. In fiecare an, la început de toamnă, organizează „Colocviile de la Nicula”, tradiţionala întâlnire spirituală şi culturală a oamenilor de litere din zonă.

La Sfânta Mănăstire „Adormirea Maicii Domnului” Nicula a avut loc sâmbătă, 23 septembrie, cea de a VIII-a ediţie, un bun prilej de a evalua rezultatele de până acum, dar şi precupările pentru a dezvolta şi diversifica aceste manifestări de suflet.

Un mare număr de preoţi şi scriitori au luat drumul dealului Nicula, unde comunicările ştiinţifice au avut loc în Sala Centrului de Conferinţe şi Studii Patristice „Sf.Cel Mare” din încinta mănăstirii.

Organizat de Despărţământul ASTRA „Ioan Alexandru” Gherla şi Mănăstirea Nicula, evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în biserica locului de pelerinaj de lângă Gherla, după care cei prezenţi au participat la parastasul scriitorilor Ioan Alexandru, Ion Apostol Popescu şi Vasile Avram, înmormântaţi în curtea mănăstirii. Totodată a fost pomenit şi Mitropolitul Bartolomeu Anania. A fost prezent şi IPS Mitropolit Andrei, care în fiecare an onorează aceste colocvii.

Lucrările Colocviilor de la Nicula au fost deschise de preşedintele Despărţământului ASTRA „Ioan Alexandru” Gherla, pr.Ioan Morar, care după ce i-a salutat pe oaspeţii manifestării a prezentat şi programul de desfăşurare a evenimentelor. A fost prezent la sesiunea de comunicări ştiinţifice şi la celelalte activităţi stareţul Arhimandrit Nicolae Moldovan, gazda întâlnirii.

„Fără cultură nu există mântuire!”, spunea părintele protosinghel Nicodim Măndiţă, unul dintre cei mai mari duhovnici al Moldovei. De acest aspect au ţinut cont organizatorii, care şi la ediţia din acest an au îmbinat religia şi cultura, creştinismul cu literatura. Toate materialele prezentate de invitaţi, indiferent că au vorbit despre Ioan Alexandru, Ion Apostol Popescu, Emil Giurgiucă sau Vasile Avram, au întărit acest lucru. Profesori universitari, scriitori, critici de artă şi ziarişti din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Baia Mare, Galaţi, Zalău, Sibiu, Gherla şi din alte oraşe din ţară au discutat pe marginea operei literare a personalităţilor care dorm în veci în umbra Sfintei Mănăstiri Nicula.

Aşa cum a remarcat în intervenţia sa IPS Mitropolit Andrei „avem datoria spirituală să venim aici şi să-i pomenim cu multă evlavie pe aceşti scriitori”. Să amintim că mormântul poetului Emil Giurgiucă se află în satul Diviciorii Mari, nu departe de Nicula, dar în fiecare an el este comemorat în cadrul Colocviilor de la Nicula.

Cu ocazia evenimentului de la Nicula au fost prezentate mai multe cărţi, printre ele găsindu-se şi ultimele apariţii editoriale ale scriitorului bucureştean Adrian Georgescu, prezent pentru prima dată la colocvii, un bun cunoscător al fenomenului literar someşan prin relaţiile de prietenie pe care le are cu membrii Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” Gherla. Ultimele sale volume sunt mărturisiri de credinţă, iar însemnările sale literare sunt exprimări la cald ale experienţelor sale duhovniceşti.

De succes s-a bucurat şi cartea apărută într-o prezentare grafică de excepţie „Bisericile de lemn din Ţara Lăpuşului”, de Pamfil şi Maria Bilţiu, primită cu interes de cei prezenţi.

Nici în acest an nu au lipsit cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Alexandru” din Sânpaul, judeţul Cluj, precum şi locuitori ai satului Topa Mică, locul de naştere al poetului Ioan Alexandru.

În programul manifestării de la Nicula au mai fost recitaluri poetice, în interpretarea actorului băimărean Paul Antoniu, care a prezentat şi ultimul interviu acordat de poetul Grigore Vieru. Înainte de recital a fost proiectat un film documentar despre poet.

Un moment emoţionant a fost programul muzical prezentat la nai de Constantin Istici din Gherla. În repertoriu au figurat piese originale din folclorul transilvan. Un grup de elevi ai Colegiului Naţional „Silvania” din Zalău a prezentat şi o scenetă.

Szekely Csaba

foto: Mănăstirea Nicula

sus(5)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns